Porošenko navrhl zvláštní status pro Krym. Provokace, reagují tamní stoupenci Ruska

Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka by měl mít Krym v budoucnu zvláštní status v rámci Ukrajiny. Porošenko to uvedl v prohlášení určeném kongresu krymských Tatarů, který se koná v turecké Ankaře. Proruské vedení poloostrova návrh rázně odmítlo s tím, Krym už je součástí Ruska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na tiskové konferenci po setkání s představiteli EU v Kyjevě

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na tiskové konferenci po setkání s představiteli EU v Kyjevě | Zdroj: Reuters

Krym – podle Porošenka rodové území krymských Tatarů – by měl mít v budoucnu zvláštní národně-územní status v rámci Ukrajiny.

„Rád bych vás ujistil, že Ukrajina se nikdy, za žádných okolností nesmíří s porušováním práv svých občanů, lidských práv, práv krymských Tatarů svobodně žijících ve své zemi. Ukrajina, spolu se svými mezinárodními partnery, udělá všechno pro to, aby obnovila na poloostrově vládu práva a vrátila Krym pod ukrajinskou jurisdikci,“ citovala agentura Unian Porošenkovo prohlášení pro kongres krymských Tatarů.

„Ustanovili jsme vládní instituce, které se věnují snaze o uplatnění státní politiky ve vztahu ke Krymu,“ uvedl dále Porošenko.

Místopředseda krymského parlamentu Remzi Iljasov označil Porošenkova slova za provokaci, jejímž cílem je vyvolat národnostní konflikt.

Iljasov, který je lídrem proruského hnutí krymských Tatarů, poznamenal, že Ukrajina už nemá co Krymu nabízet, protože Krym je součástí Ruska.

Rusko anektovalo Krym loni – po sporném referendu o nezávislosti na Ukrajině, které se konalo za dohledu ruských vojáků.

Iljasov kritizoval také probíhající celosvětový kongres krymských Tatarů v Ankaře. Podle něj jde o propagandistickou akci, která má na západě vyvolat dojem, že Rusko utlačuje krymsko-tatarský národ. „Není to pravda, žádné problémy nemáme,“ řekl Iljasov.

Tisíce krymských Tatarů už však poloostrov opustily a Rusko vůdcům, kteří s anexí nesouhlasili, vstup na Krym zakázalo.

Vzdor těmto tvrzením však už tisíce krymských Tatarů poloostrov opustily a Rusko vůdcům, kteří s anexí nesouhlasili, tam zakázalo vstup.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme