Porošenko rozhodl už o čtvrté částečné mobilizaci. A chystají se další

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes podepsal dekret o částečné mobilizaci záloh, už čtvrté od zahájení konfliktu v Donbasu loni v dubnu. Oznámil zároveň, že další dvě mobilizační vlny lze očekávat v dubnu a v červnu. Celkem může být letos podle prezidenta na Ukrajině do zbraně povoláno v případě potřeby až 104 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

Prezidentský dekret nyní směřuje do parlamentu, který o něm budou poslanci hlasovat v nejbližších dnech.

Mobilizace se podle Porošenka nevztahuje na některé sociální skupiny, například studenty nebo otce početných rodin. Povoláni rovněž nebudou obyvatelé zón ovládaných proruskými separatisty.

Částečnou mobilizaci prezident oznámil v úterý krátce po krvavém incidentu, při němž při raketovém útoku na linkový autobus jižně od Doněcku zahynulo 12 lidí. Třináctý cestující dnes zraněním podlehl v mariupolské nemocnici.

V souvislosti s útokem, z něhož se vzájemně obviňují povstalci a ukrajinská armáda, byla na Ukrajině středa vyhlášena dnem státního smutku.

Jednají diplomaté, pracují humanitární organizace

Diplomaté mezi tím dál pracují na uklidnění situace. Například Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dnes navrhla vyhlásit v oblasti doněckého mezinárodního letiště „lokální příměří“ kontrolované kombinovanými hlídkami ukrajinské armády a povstalců. Reakce bojujících stran zatím zřejmá není.

O Ukrajině dnes jednali také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konvoji Člověka v tísni, který veze na Ukrajinu humnaitární pomoc, mluvil koordinátor humanitární organizace Ivo Dokoupil

Stoltenberg mimo jiné řekl, že Rusko musí respektovat suverenitu a územní celistvost evropských zemí, což prý v případě Ukrajiny porušuje, a vyzval, aby Rusové přestali podporovat separatisty. Uvedl však také, že NATO nechce konfrontaci s Ruskem, ale stojí o konstruktivní spolupráci.

V podobném duchu se vyjádřila i německá kancléřka, která také podotkla, že v současnosti nevidí prostor pro uskutečnění schůzky vrcholných představitelů Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa v kazašské Astaně, protože se podle ní zatím nedá očekávat průlom v řešení situace. Ministři zahraničí všech zemí však podle ní pracují na tom, aby bylo v budoucnu možné summit uskutečnit.

Co se Ukrajiny týká, pokračuje i snaha humanitárních organizací. Dnes například dorazil do východoukrajinského Slavjansku konvoj pěti kamionů s nákladem především střešní krytiny na opravu domů poškozených střelbou a zimního oblečení, který vypravila organizace Člověk v tísni.

„Tady ve Slavjansku pracujeme od srpna loňského roku. Za tu dobu jsme vybudovali určitou distribuční infrastrukturu, která sahá jak do Doněcké, tak Luhanské oblasti, nejenom na tom ukrajinském osvobozeném území, ale i na území separatistů,“ přiblížil koordinátor společnosti Člověk v tísni pro Ukrajinu Ivo Dokoupil.

„Máme seznamy lidí, kteří jsou na tom opravdu velice špatně, ať už sociálně nebo jenom ekonomicky, a to samozřejmě budou adresáti této naší pomoci,“ dodal Dokoupil.

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme