Portugalského expremiéra bude kvůli podezření z korupce opět vyslýchat soudce

Bývalý portugalský premiér José Sócrates bude znovu vypovídat před soudcem kvůli podezření z korupce, praní špinavých peněz a daňových úniků. U soudu se někdejší socialistický předseda vlády objevil už o víkendu. Policie zadržela Sócratese v pátek na lisabonském letišti, když se vracel z Paříže. Spolu s ním policisté zajistili další tři podezřelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zadržený portugalský expremiér José Socrates

Zadržený portugalský expremiér José Socrates | Zdroj: Reuters

Zadržení expremiéra Josého Sócratese dominuje zprávám portugalských televizí. Některá portugalská média v souvislosti s případem spekulují, že bývalý šéf vlády tušil, že se ho policie chystá zatknout. Dvakrát proto prý odložil svůj odlet z Paříže do Lisabonu.

Sócratesův advokát odmítá říct, jestli soudce už expremiéra z něčeho obvinil. Podle prokuratury je Sócrates podezřelý z ilegálních převodů peněz.

Současný předseda středopravicové vlády Pedro Passos Coelho prohlásil, že tento případ nemá politické pozadí, a ujistil veřejnost, že Portugalsko má fungující instituce a je proto třeba v klidu počkat na závěry justičních orgánů.

José Socrates vedl portugalskou vládu v krizovém období. Aby se země vyhnula bankrotu, musel jeho kabinet před třemi lety požádat o záchrannou půjčku ostatní země eurozóny a Mezinárodní měnový fond.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme