Porucha v řídícím centru ochromila letecký provoz v celé Belgii

V Belgii nefunguje letecká doprava. Může za to závada v centru řízení letového provozu. Od rána kvůli tomu nevzlétly desítky spojů. Porucha potrvá nejméně do dnešního večera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pasažéři na letišti v Zaventem nedaleko Bruselu

Pasažéři na letišti v Zaventem nedaleko Bruselu | Zdroj: Reuters

Příčinu závady belgické úřady nesdělily. Jisté je, že v tuto chvíli tam vůbec nefungují radary a Belgie nemůže řídit pohyb ve svém vzdušném prostoru. Na tamních letištích proto panuje chaos.

Cestující nevědí, kdy se dostanou do letadla a jestli vůbec. Mezi nimi je také státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„Asi dvě hodiny jsme seděli v letadle na ploše a pak oznámili, že to pořád neumí opravit, že odhadují někdy mezi druhou a čtvrtou odpoledne, tak že vlastně lety tímto formálně ruší a všechny odvezli zpátky na terminál. A teď se tady všichni bavíme tím, že stojíme ve frontě, kde je asi tak 20 tisíc lidí a čekáme, koho jak přebookují podle toho, kdy se začne létat,“ přiblížil Prouza.

Původní odhad, že by mohla být porucha odstraněná kolem druhé odpoledne, nakonec belgické úřady odsunuly na půl šestou večer. Do běžného stavu se však letecký provoz vrátí zřejmě mnohem později.

Porucha se odrazila i na celoevropském leteckém provozu. Hned jak Belgie oznámila poruchu, všechna letadla, která byla v blízkosti belgických letišť, dostala povolení přistát.

Ostatní spoje byly přesměrované do nejbližších destinací, hlavně do Hamburku, Lucemburku, Paříže a Lille.

Společnost Brussels Airlines otevřela krizové centrum, které zajišťuje náhradní autobusovou dopravu k letištím v sousedních státech.

Nad Belgií létají jen stroje, které se pohybují výš než 7,5 tisíce metrů nad zemí.

ČTK, Pavlína Nečásková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme