Povolební odhady naznačují, že Poláci prezidenta vyberou až ve druhém kole

Poláci dnes volili prezidenta, hlasování skončilo úderem 21. hodiny. Podle odhadů nezískal v prvním kole žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů. Předpokládá se, že do druhého kola postoupí opoziční kandidát Andrzej Duda a stávající prezident Bronislaw Komorowski.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvíc hlasů v prvním kole polských prezidentských voleb získal podle odhadů Andrzej Duda

Nejvíc hlasů v prvním kole polských prezidentských voleb získal podle odhadů Andrzej Duda | Zdroj: Reuters

Odhady si u agentury Ipsos nechaly společně zpracovat všechny velké polské televizní stanice.

Podle nich získal Duda z opoziční strany Právo a spravedlnost 34,8 procent hlasů a Komorowski, kandidující za vládní stranu Občanská platforma, jen něco přes 32 procent hlasů. Předchozí průzkumy přitom favorizovaly právě současnou hlavu státu.

Jako třetí skončil podle předběžných odhadů bývalý rocker Pawel Kukiz, dostal prý zhruba 20 procent hlasů. Do druhého kola ovšem postupují jen dva nejsilnější kandidáti.

Hlasování provázela zejména v dopoledních hodinách nízká účast. Později večer se ale údajně u některých volebních místností dokonce tvořily fronty.

Oficiální výsledky by měla Státní volební komise vyhlásit v úterý, zároveň zveřejní i statistky volební účasti. Druhé kolo voleb se bude případně konat za dva týdny.

Do druhého kola polských prezidentských voleb postoupí podle odhadů i Bronislaw Komorowski | Foto: Reuters

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme