Požár italského trajektu má nejméně 10 mrtvých, pátrá se po nezvěstných

Po ukončení evakuace italského trajektu Norman Atlantic, který v neděli ráno cestou z Řecka do Itálie zachvátil požár, pokračuje pátrání po nezvěstných. Záchranáři z lodi evakuovali 427 lidí. V době neštěstí jich ale na palubě mělo být 478. Pohřešovány tak mohou být ještě asi čtyři desítky lidí. Nejméně deset lidí zahynulo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří cestující zachránění z trajektu Norman Atlantic už dorazili do italského přístavu Bari

Někteří cestující zachránění z trajektu Norman Atlantic už dorazili do italského přístavu Bari | Zdroj: Reuters

Z trajektu se během pondělí podařilo evakuovat 427 cestujících a členů posádky. Na palubě zůstal jen kapitán a čtyři záchranáři. Záchranné práce celou dobu komplikovalo bouřlivé počasí.

Záchranáři mezitím objevili už deset obětí v moři. Pohřešovány ale mohou být nadále až čtyři desítky osob, úřady přesná čísla nezveřejnily.

„Počet lidí, kteří se pohřešují, je nejasný, protože není jasný počet osob, které nastoupily na loď. Hovoří se o tom, že mezi nimi bylo i 20 Afghánců, kteří na loď nastoupili ilegálně,“ poznamenal redaktor české sekce rozhlasu RAI Josef Kašpar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další podrobnosti o požáru italského trajektu telefonuje redaktor české sekce rozhlasu RAI Josef Kašpar

Většina pasažérů je z Řecka, další jsou z Francie, Německa, Nizozemska nebo Itálie. Podle dostupných informací, které má k dispozici velvyslanectví ČR v Aténách, nebyli na palubě žádní Češi.

Loď Norman Atlantic, mířící z řeckého Patrasu do italské Ancony, vyslala podle pobřežní stráže tísňový signál ve chvíli, kdy se nacházela přes 80 kilometrů od ostrova Korfu. Na palubě byli především turisté a řidiči kamionů.

O příčině požáru se zatím jen spekuluje. Jeden ze svědků uvádí, že pod svou kabinou slyšel výbuch. „Není to jisté, se vší pravděpodobností to ale způsobily cisterny, které se nacházely v útrobách lodi. Ty byly nahromaděny tak, že prakticky docházelo k tření s některými stěnami lodě. A se vší pravděpodobností došlo k vznětí celého nákladu lodi,“ doplnil Kašpar.

Někteří odborníci tvrdí, že nefungoval požární systém, a proto se plameny rozšířily tak rychle. Posádka je pak podle výpovědi řady cestujících začala hasit až s velkým zpožděním.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme