Požár na italském trajektu připravil o život 8 cestujících. Evakuace skončila

Z trajektu, který v neděli ráno cestou z Řecka do Itálie zachvátil požár, se již podařilo evakuovat všechny cestující i členy posádky. Na palubě zůstal jen kapitán a čtyři záchranáři. V době neštěstí bylo na lodi 478 lidí, nejméně osm z nich zahynulo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří cestující zachránění z trajektu Norman Atlantic už dorazili do italského přístavu Bari

Někteří cestující zachránění z trajektu Norman Atlantic už dorazili do italského přístavu Bari | Zdroj: Reuters

Čtyři mrtvá těla objevili záchranáři v moři, pátý muž zemřel, když se pokoušel dostat na záchranný člun. O ostatních obětech nejsou známy žádné informace.

Cestující byli shromážděni na horní palubě a do bezpečí je kvůli špatnému počasí postupně přepravovaly vrtulníky. Kvůli tomu trvala záchrana tak dlouho.

„Je bezpečnější je evakuovat pomocí vrtulníků, což je pomalé, než je vystavovat riziku spouštění záchranných člunů a slézání po žebřících z kymácející se lodi na záchranný člun, který se divoce houpe na velkých vlnách. To je obtížné i pro vycvičeného námořníka,“ upozornil námořní kapitán Ctirad Pacák.

Kvůli silnému větru a vysokým vlnám zatím nebylo možné připojit k trajektu tažnou loď. Kam by měl být trajekt odtažen, zatím nebylo rozhodnuto. Nejspíš ale do přístavu v italském Brindisi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhá evakuace cestujících z hořícího trajektu, přiblížil námořní kapitán Ctirad Pacák

Větší skupina zachráněných už dnes dopoledne dorazila do italského města Bari, kde se jim dostalo lékařské péče. Jsou podchlazení a vyčerpaní, žádná vážnější zranění ale neutrpěli. Je mezi nimi i několik dětí.

Další cestující se nacházejí v nemocnicích v jiných italských městech nebo na ostrově Korfu, rovněž s podchlazením a s otravou oxidem uhelnatým. Jedna žena utrpěla podle italských úřadů zlomeninu pánve.

Většina pasažérů je z Řecka, další jsou z Francie, Německa, Nizozemska nebo Itálie. Podle původních neoficiálních informací mohli být na palubě trajektu i čeští turisté, to se ale nakonec nepotvrdilo.

„Podle informací z obou našich zastupitelských úřadů jak v Aténách, tak v Římě na palubě nebyli žádní čeští občané,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Loď Norman Atlantic, mířící z řeckého Patrasu do italské Ancony, vyslala podle pobřežní stráže tísňový signál ve chvíli, kdy se nacházela přes 80 kilometrů od ostrova Korfu. Na palubě byli především turisté a řidiči kamionů.

O příčině požáru se zatím jen spekuluje. Jeden ze svědků uvádí, že pod svou kabinou slyšel výbuch. Někteří odborníci tvrdí, že nefungoval požární systém, a proto se plameny rozšířily tak rychle. Posádka je pak podle výpovědi řady cestujících začala hasit až s velkým zpožděním.

ČTK, Soňa Dorňáková Stamu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme