Pracovníkům ambasády v Kyjevě hrozí stíhání kvůli žádostem volyňských Čechů

Personálu českého velvyslanectví na Ukrajině možná hrozí trestné stíhání. V rozhovoru pro Deník to řekl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Ten zvažuje, že na některé pracovníky zastupitelského úřadu podá trestní oznámení, protože se nevěnovali žádostem volyňských Čechů o přestěhování z Ukrajiny do Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Ministr vychází z materiálů, které dostal z Hradu. Z nich prý vyplývá, že se někteří lidé z velvyslanectví mohli dopustit trestných činů.

„Pan prezident předal panu ministrovi vnitra nejenom seznam 232 volyňských Čechů, ale také doprovodné materiály, které obsahují například dopisy krajanů nebo dopisy lidí, kteří jsou připraveni v České republice volyňským Čechům pomoci při jejich přesídlení,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pracovníkům ambasády v Kyjevě hrozí stíhání kvůli žádostem volyňských Čechů. Případ sleduje redaktor Martin Karlík

Jak ministr Chovanec řekl Deníku, právníci ministerstva teď materiály posuzují a pak se rozhodne o dalším postupu. Třeba právě o podání trestních oznámení.

Už před časem kritizoval prezident Miloš Zeman českého velvyslance na Ukrajině Ivana Počucha. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček ale nechtěl upřesnit, koho by mohla policie případně stíhat, a tedy zda by oznámení směřovalo přímo na velvyslance.

„Já bych v tuto chvíli nechtěl hodnotit nějaké konkrétní osoby. Je to záležitost, kterou má v rukou především ministr vnitra, popřípadě orgány činné v trestním řízení, a pan ministr vnitra má v tomto plnou důvěru ve svém postupu,“ poznamenal Ovčáček.

Ministr vnitra chce případ řešit spolu se šéfem diplomacie Lubomírem Zaorálkem z ČSSD. Ministerstvo zahraničních věcí už oznámilo, že možná pochybení pracovníků českého velvyslanectví v Kyjevě prověří. Zaorálek si chce počkat na prošetření případu.

„Dohodli jsme se tak, že materiály, pokud mají, tak je předají ministerstvu zahraničí. My použijeme naši inspekci, ta se celou věcí bude zabývat. Celé to nějakým způsobem budeme řešit,“ doplnil Zaorálek.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme