Před 25 lety padla Berlínská zeď. Německou metropoli čekají velké oslavy

V německé metropoli dnes oslavují výročí pádu Berlínské zdi. Svůj účel přestala plnit přesně před 25 lety. Při pokusu o její zdolání a útěk do západní části města zahynulo nejméně sto třicet lidí. Hlavní oslava pádu zdi, takzvaný svátek občanů, bude v centru města u Braniborské brány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozsvícené balonky na místech, kde stála Berlínská zeď

Rozsvícené balonky na místech, kde stála Berlínská zeď | Zdroj: Reuters

Na pódiu budou hrát známí hudebníci, bude se povídat, budou se promítat tematické videoprojekce a pamětníci budou vzpomínat.

„9. listopadu 1989 nám návštěva řekla, ať si pustíme televizi, že padá Berlínská zeď. Myslel jsem si, že si dělají legraci," řekl novinářům berlínský starosta Klaus Wowereit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německá metropole oslavuje dvacáté páté výročí pádu Berlínské zdi

Na jeho znamení dnes večer z míst, kde probíhala Berlínská zeď, vystoupá na oblohu osm tisíc svítících balónků.

Levice se omluvila

Před dnešním pětadvacátým výročím pádu Berlínské zdi se levicová strana Die Linke omluvila za bezpráví, které na svých občanech páchala komunistická NDR.

Strana Die Linke vznikla několikerou transformací východoněmecké komunistické strany. Z ní se v roce 1989 stala Strana demokratického socialismu, která se za komunistické zločiny omluvila hned následující rok.

O mnoho let později vznikla z této strany Die Linke, česky Levice. Ta si nyní omluvu zopakovala. V prohlášení strany stojí, že NDR byla státem, ve kterém se právo a spravedlnost mohly kdykoli nahradit zvůlí, ve kterém desetitisíce lidských životů bylo zlomeno nebo zničeno. Demokracii a právní stát je nutné maximálně střežit.

Berlínská zeď | Foto: Michal Jindra

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme