Před 50 lety vyhlásila Malta nezávislost na Británii. Oslav se zúčastnil princ William

Malta oslavila půlstoletí nezávislosti. Někdejší britská kolonie ji získala po dohodě s Londýnem. Jeden z nejmenších států planety vstoupil do Evropské unie ve stejné vlně jako Česko, před 10 lety. Na oslavách dne nezávislosti měla původně zastupovat Británii vévodkyně Kate. Ta nemohla na Maltu odletět kvůli těhotenské nevolnosti a zastoupil ji proto manžel, princ William.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malťané oslavili 50 let nezávislosti velkými ohňostroji

Malťané oslavili 50 let nezávislosti velkými ohňostroji | Zdroj: Reuters

Slavnostní den završil spektakulární ohňostroj nad nejmenším hlavním městem Evropy, Vallettou. Přihlížel mu i následník britského trůnu. „Naneštěstí tu máte mě,“ zažertoval při setkání s prezidentkou Marie-Louise Coleiro Precovou v narážce na to, že se maltská politička těšila na vévodkyni Kate.

Ačkoliv Malťané právě slaví konec britské koloniální epochy, své bývalé vladaře podle prezidentky vnímají jako nejbližší spojence a přátele. Respektu se na Maltě těší i královská rodina, přestože se souostroví po deseti letech samostatné existence změnilo na republiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak slavili Malťané 50. výročí nezávislosti na Británii a jaký k ní mají dnes vztah, zjišťoval redaktor Jan Prokeš

Vřelý vztah k Britům mají zdá se i běžní Malťané. „Jsem ráda, že k nám princ přijel, před mnoha lety tady pobývali jeho prarodiče, královna a princ Filip. Jsem si jistá, že si William návštěvu užije a uvidí skutečnou Maltu,“ potvrzuje reakce jedné obyvatelky Valletty.

Princ William na návštěvě Malty, která před 50 lety vyhlásila nezávislost na Británii | Foto: Reuters

Nálety během 2. světové války

Královna Alžběta II. žila na Maltě krátce po válce celé 2 roky, její manžel tam plnil vojenskou službu.

Za 2. světové války Malťané statečně přečkali stovky náletů německých a italských letadel, fašisté chtěli bombardováním zničit důležitou leteckou základnu Britů.

Na Maltu si právě díky strategické poloze mezi Evropou a Afrikou dělaly zálusk po většinu známých dějin mocnější národy a civilizace.

Malťané oslavili 50 let nezávislosti velkými ohňostroji | Foto: Reuters

Ojedinělý jazyk pochází z arabštiny

Několik staletí ovládali ostrov Féničané, později Řekové a ve středověku Arabové. Vládu vojenského řádu johanitů, známých jako maltézští rytíři, ukončil po skoro třech staletích až Napoleon. Jeho vojska vytlačili už po dvou letech právě Britové.

Pestré dějiny se na Maltě otiskly do svérázného kulturního mixu. Místní jazyk, maltština, nemá v Evropě obdoby, pochází totiž z arabštiny. Dodneška obrovský vliv katolické církve zase symbolizuje rekordní počet kněží, mnichů, jeptišek i kostelů vzhledem k počtu obyvatel.

A taky nejpřísnější protipotratové zákony v Evropské unii. Malta je ovšem i turistickým magnetem, každý rok vítá kolem milionu návštěvníků.


Zvětšit mapu

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme