Před rokem se na Ukrajině zřítilo letadlo malajsijských aerolinií, viník se stále hledá

Před nizozemskou ambasádou v Kyjevě si dnes lidé připomněli havárii malajsijského dopravního letadla. Přesně před rokem při ní přišlo o život téměř 300 lidí. Viník tragédie dodnes oficiálně stanoven nebyl. Nizozemsko, odkud letadlo startovalo a které mělo na palubě nejvíc obětí, Malajsie a Austrálie proto žádají o vytvoření zvláštního tribunálu OSN pro stíhání pachatelů útoku. Rusko se mezinárodnímu vyšetřování snaží zabránit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před rokem se na Ukrajině zřítilo letadlo malajsijských aerolinií. Před nizozemské velvyslanectví v Kyjevě přišli lidé položit květiny

Před rokem se na Ukrajině zřítilo letadlo malajsijských aerolinií. Před nizozemské velvyslanectví v Kyjevě přišli lidé položit květiny | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Smuteční ceremonie začala ve 14 hodin také v konferenčním centru v 60tisícovém městě blízko Utrechtu, kam se postupně sešli příbuzní obětí letu MH17.

„Jde o soukromou vzpomínku, média jsou oddělena dostatečně daleko, aby nikdo nemohl s pozůstalými mluvit," popisuje dění na místě zpravodaj České televize Bohumil Vostal.

„Někteří příbuzní doufají, že se jim po dnešku alespoň trošku uleví od bolesti, od truchlení, když se spolu s dalšími pozůstalými společně sejdou. Říkají, že bolest nad ztrátou svých nejbližších za doposud oficiálně nevyjasněných okolností je něco, s čím se prostě nedokážou vyrovnat," dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před rokem se na Ukrajině zřítilo letadlo malajských aerolinií. Téma sledují zpravodaj ČRo Vít Pohanka i letecký publicista Martin Velek

Oběti katastrofy si připomněli i v Austrálii. Na smutečním pietě se v australském hlavním městě Canberra sešly desítky lidí. Byl mezi nimi taky australský premiér Tony Abbott.

„Žádná slova ani činy už nám oběti nevrátí. Ale tento smuteční ceremoniál snad pomůže těm, kteří truchlí. Náš národ se dnes zastavil, abychom si připomněli oběti letu MH17. Snad vám to dodá sílu,“ řekl Abbott pozůstalým.

Vyšetřování pokračuje

„Rada bezpečnosti OSN nikdy v minulosti nerozhodla, že je taková letecká havárie hrozbou pro globální bezpečnost,“ prohlásil včera šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Ukrajina, na jejímž území malajsijské dopravní letadlo spadlo, trvá na tom, že ho před rokem sestřelili proruští separatisté raketou země-vzduch.

„Tragédie ukázala, že terorismus není místní, ale světový problém. Agrese vůči Ukrajině není jen náš problém, ohrožuje evropskou a globální bezpečnost,“ řekl před rokem ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Moskva obvinění odmítá a tvrdí, že stroj zasáhla raketa vypálená ukrajinským letadlem.

Před rokem se na Ukrajině zřítilo letadlo malajsijských aerolinií. Před nizozemské velvyslanectví v Kyjevě přišli lidé položit květiny | Foto: Vít Pohanka

Podle mezinárodních zvyklostí se okolnosti leteckých havárií vyšetřují v té zemi, ve které se letadlo zřítilo. Ukrajina ale už loni předala vyšetřování Nizozemsku, protože kyjevské úřady nemají nad východem země kontrolu.

„Vyšetřovací komise jsou v Nizozemsku dvě. Jedna se zabývá čistě příčinami pádu letadla, tedy technickou stránkou. Ta má své definitivní názory zveřejnit v říjnu. Druhá, která se zabývá trestní odpovědností, bude zřejmě své závěry publikovat až příští rok,“ upřesňuje zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Austrálie, Nizozemsko nebo i Malajsie a Ukrajina chtěli po OSN, aby sestavila mezinárodní tribunál, který by stíhal odpovědné za katastrofu letu MH17. Návrh rezoluce ale zablokovalo Rusko.

Závěry vyšetřování mají být zveřejněné letos v říjnu. Z předběžně zveřejněných zpráv vyplývá, že letadlo zasáhl shluk letících objektů, jinými slovy je jasné, že to byla střela.

„Ve zprávě, která má 36 stran, nezazní výrok o vině, kdo střílel. Poměrně opatrné formulace uvádějí, že letadlo bylo zasaženo velkým množstvím vysoce energetických předmětů,“ upozorňuje letecký publicista Martin Velek.

Podle něj pouze Michail Malyševskij, šéfkonstruktér firmy Almaz-Antej vyrábějící rakety BUK, letos v červnu řekl, že analýza fotografií a informací potvrzuje, že raketa, která letadlo sestřelila, byl BUK.

Nové video

Zpravodajská televize CNN tento týden uvedla, že zná obsah návrhu konečné zprávy, která má ukázat na vinu proruských povstalců.

Tato zpráva vyvolala ostrou kritiku z Kremlu, a to do takového míry, že si na mediální úniky včera stěžoval ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru s nizozemským prezidentem.

Ruský šéf diplomacie Lavrov pak podle zpravodaje České televize Bohumila Vostala vzkázal, že samotné Nizozemci vedené vyšetřování vznáší mnoho otázek, protože vyzvedávání trosek začali až několik měsíců od tragédie.

Dnes přišla australská televize NewsCorp s videem, které měli natočit samotní proruští povstalci. Na videu je vidět, jaké překvapení u nich vyvolal fakt, že našli trosky civilního, a ne vojenského letounu. Na záběrech je i vidět, jak prohledávají zavazadla, berou z nich mobily a cennosti nebo odvážejí černou skříňku.

Boeing 777 malajsijských aerolinií letěl na lince z Amsterodamu do Kuala Lumpuru. V jeho troskách zemřelo 298 lidí.

Katastrofa malajsijského Boeingu s 298 lidmi na palubě 17. července 2014 | Foto: ČTK

Vít Pohanka, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme