Předák skotských separatistů Alex Salmond oznámil rezignaci

Vůdce separatistů a skotský první ministr Alex Salmond ohlásil rezignaci na post předsedy Skotské národní strany i šéfa vlády. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skotský první ministr Alex Salmond

Skotský první ministr Alex Salmond | Zdroj: Reuters

Salmond se k odchodu rozhodl poté, co Skoti ve čtvrtečním referendu odmítli nezávislost své země na Británii.

Vůdce separatistů řekl, že na listopadovém výročním sjezdu nepřijme nominaci na šéfa strany a odstoupí také z čela skotské vlády.

„Myslím, že v této situaci straně, parlamentu i celé zemi prospěje nové vedení. Proto jsem Skotské národní straně oznámil, že na sjezdu v listopadu nepřijmu nominaci na šéfa strany,“ prohlásil Salmond.

Ocenil také zastánce nezávislosti za jejich úsilí. Prohra v referendu podle něj pro skotské nacionalisty neznamená, že by měli přestat ve svém politickém snažení.

„Prohráli jsme referendum, ale Skotsko se může i tak cítit jako vítěz. Pro Skotsko kampaň pokračuje a jeho sen nikdy nezemře,“ dodal Salmond.

Británie zůstane jednotná. Skotové v referendu odmítli samostatnost

Číst článek

Proti skotské samostatnosti hlasovalo 55,3 procenta skotských voličů a pro 44,7 procenta. Účast v referendu dosáhla 84,6 procenta.

Vítězství si separatisté připsali jen ve městech Dundee a Glasgow a v okrscích North Lanarkshire a West Dunbartonshire.

ČTK, Anna Jadrná, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme