Předběžným vítězem místních voleb v Polsku je opoziční strana Právo a spravedlnost

Vítězem místních voleb v Polsku je zřejmě opoziční strana konzervativní Právo a spravedlnost. O vítězství konzervativců vypovídají průzkumy. Vládnoucí koalice Občanské platformy a lidovců podle nich mírně zaostává.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská vlajka

Polská vlajka | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Konzervativní Právo a spravedlnost volilo v krajích něco přes 30 procent voličů. Umírněnější středopravá strana Občanská platforma dostala podle průzkumů 27 a lidovci 17 procent hlasů. Zatím není jasné, kdo bude mít vládu nad většinou velkých měst.

Kandidáti na primátory se volí přímo, a když žádný z nich nezíská nadpoloviční většinu, pokračuje se druhým kolem. Současná primátorka Varšavy Hanna Gronkiewicz-Waltzová z Občanské platformy tak bude zřejmě muset za 14 dní obhájit své křeslo před Jackem Sasinem z Práva spravedlnosti.

Pokud se odhady v potvrdí, bude Právo a spravedlnost nejsilnější stranou v polovině z 16 polských vojvodství. Ve volbách před čtyřmi roky přitom získali konzervativci jen dvě vojvodství.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme