Předčasné volby rozhodují o dalším vývoji Kosova

V Kosovu se dnes za mezinárodního monitoringu konají předčasné parlamentní volby – první od jednostranného vyhlášení nezávislosti na Srbsku v roce 2008.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvolební kampaň v Kosovu

Předvolební kampaň v Kosovu | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Hlasování potrvá do 19 hodin, poté by se měly objevit první předběžné výsledky. Volební účast v jižních oblastech Kosova je zatím velmi dobrá, sever však obývají kosovští Srbové, kteří vyhrožovali, že budou volby bojkotovat.

Na bezpečnost voleb dohlíží v okolí volebních místností 6 tisíc kosovských policistů. V případě nutnosti je podpoří vojáci KFOR nebo příslušníci mise EULEX.

Atmosféra je ale poměrně klidná. Velkou pozornost věnují pozorovatelé hlasování srbské menšiny, která tentokrát nedostala žádnou direktivu z Bělehradu a může volit nebo nevolit podle vlastního uvážení.

Například v Novém Brdu tvoří Srbové většinu, ale jestli přijdou k urnám, to je jedna z největších hádanek těchto voleb. Kosovsko-albánští politici přitom do poslední chvíle přesvědčovali Srby, aby přišli do volebních místností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Martin Dorazín telefonuje o předčasných volbách v Kosovu

„Teď máte možnost, abyste si zvolili svého člověka, politika, kterého znáte a který bude nás i vás zastupovat v parlamentu,“ vzkázal Srbům starosta okresu Novo Brdo Bajruš Ymeri.

Velký zájem mají o volby v Kosovu Albánci - jejich účast se odhaduje na 70 procent.

Nejvíce preferencí mají Demokratický svaz Kosova premiéra Hašima Thačiho a Demokratická liga Kosova, kterou založil a vedl první kosovský prezident Ibrahim Rugova. Tyto dvě strany byly v minulém období koaličními partnery, důsledkem jejich následné rozepře jsou právě dnešní předčasné volby.

Demokratickou ligu Kosova v té době vedl prezident Fatmir Sejdiu. Když ústavní soud rozhodl, že nemůže být zároveň prezidentem a předsedou politické strany, Sejdiu podal demisi a následně Demokratická liga odešla z vlády. Volby by se jinak konaly příští rok v únoru.

Bojovníci versus intelektuálové

„Zdá se, že hlavní politické rozdělení zůstane stejné, hlavní strany by měly dostat 25-30 procent,“ řekl Radiožurnálu zpravodaj Českého rozhlasu na Balkáně Martin Dorazín.

Členy a přívrženci Demokratickém svazu jsou také příslušníci kosovské osvobozenecké armády, kdežto v Demokratické lize vládnou spíše intelektuálové.

Příští kosovskou vládu čeká obtížný úkol. Musí dokončit reformu kosovských institucí, jak to žádá mezinárodní společenství, musí se postarat o srbskou menšinu a vypořádat se s velkými problémy, které Kosovo trápí – korupcí, pašováním lidí nebo drogami.

Jako každého státu na světě se i Kosova dotkly úniky z WikiLeaks. Pro Spojené státy je Kosovo důležitou zemí, do které investovaly velký politický i finanční kapitál. Z depeší vyplývá, že stotisícová srbská menšina, která v Kosovu zůstala, by se mohla pokusit o odtržení severní části země, což USA označily jako velkou hrozbu.

Martin Dorazín, Katarína Brezovská, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme