Předčasné volby v Chorvatsku vyhráli konzervativci, sociální demokraté skončili druzí

Žádná z chorvatských politických stran nezískala v předčasných parlamentních volbách absolutní většinu. Chorvatsko tak zřejmě čekají náročná vyjednávání o nové vládní koalici. Nejvíc hlasů dostali od voličů konzervativci z Chorvatského demokratického společenství. Opoziční Sociálně-demokratická strana skončila druhá. Třetí příčku obsadil stejně jako v minulých volbách liberální Most.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Chorvatského demokratického společenství Andrej Plenković

Předseda Chorvatského demokratického společenství Andrej Plenković | Zdroj: Reuters

„Jsme připravení spolupracovat se stranami, které jsou nám blízké svým programem a světonázorem,“ řekl předseda Chorvatského demokratického společenství Andrej Plenković. Slíbil vytvořit stabilní proevropskou vládu, jejíž program bude zaměřený na rozvoj země.

Podle šéfa opoziční Sociálně-demokratické strany Zorana Milanoviće zatím není jasné, kdo nakonec vládu sestaví. „Potřebujeme stabilní vládu. Která to bude, to v tuto chvíli nevíme. Jsme připraveni vyjednávat,“ prohlásil Milanović.

Ve vyjednáváních o podobě budoucí chorvatské vlády může důležitou roli znovu sehrát liberální Most. Strana bude podle svých lídrů trvat na přijetí zákonů, které mají zlepšit fungování státní správy nebo ulevit malým a středním podnikatelům, a kterými podmiňuje spolupráci v nové vládě.

V předčasných parlamentních volbách hlasovalo necelých 53 procent voličů. To je téměř o deset procent méně než loni v listopadu při řádných volbách.

Předčasné volby v Chorvatsku si vynutil rozpad koalice Chorvatského demokratického společenství a Mostu, která začala vládnout pouze koncem ledna. Vyvrcholil tak spor kolem obvinění z korupce, kterým čelil bývalý šéf HDZ a vicepremiér Tomislav Karamarko. Předvolební kampaň se podle DPA z velké části soustředila na osobní útoky mezi politiky, přičemž jen malá pozornost byla věnována konkrétním otázkám, jako je pomalé zotavování chorvatské ekonomiky.

ČRo, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme