Předseda Evropské rady Tusk vyzval státy G7, aby potvrdily sankce vůči Rusku

Západ by měl prodloužit sankce vůči Rusku. Před začátkem summitu skupiny G7 na zámku v bavorském Elmau to prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk. Na vrcholném setkání sedmi nejvyspělejších zemí světa se bude kromě o konfliktu na Ukrajině jednat také o současné světové krizi, boji s terorismem nebo o problému globálního oteplování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: Donald Tusk, Shinzo Abe, Stephen Harper, Barack Obama, Angela Merkelová, François Hollande, David Cameron, Matteo Renzi a Jean-Claude Junker na G7

Zleva: Donald Tusk, Shinzo Abe, Stephen Harper, Barack Obama, Angela Merkelová, François Hollande, David Cameron, Matteo Renzi a Jean-Claude Junker na G7 | Zdroj: Reuters

„Jsem realista, a proto chci zachovat sankce vůči Rusku. Kvůli zjevnému porušování dohody z Minsku. Musíme ukázat jednotný postoj,“ řekl Tusk s tím, že to ale neznamená další radikalizaci vztahů s Ruskem.

„Nemáme ale žádnou jinou možnost,“ vysvětloval Tusk, který očekává, že ho v tomto postoji všech sedm států skupiny podpoří. Evropská unie je na summitu jako zvaný host. Ostřejší postoj vůči Rusku naznačily také Spojené státy. Rusko na setkání G7 právě kvůli konfliktu na Ukrajině a anexi Krymu už druhým rokem chybí.

Před začátkem summitu skupiny G7 v bavorském Elmau se nejprve setkali německá kancléřka Angela Merkelová s americkým prezidentem Barackem Obamou. V malém městečku Krün si spolu na náměstí dali bavorskou bílou klobásu a k tomu kvasnicové pivo.

Německá kancléřka Angela Merkelová s americkým prezidentem Barackem Obamou na summit G7 | Foto: Reuters

„Grüss Gott,“ první slova, kterými se Obama obrátil na náměstí Krünu k místním obyvatelům, oblečeným v tradičních krojích. Obama si prý doma zapomněl své lederhose - pro Bavorsko typické kožené šortky s kšandami, ale hodlá si je během summitu pořídit.

S kancléřkou Merkelovou pak zasedli ke stolu, bílé klobáse a kvasnicovému pivu. Podle kancléřky zůstávají Spojené státy navzdory některým současným názorovým neshodám, přítelem. Odkazovala tím na špionážní aféru kolem americké tajné služby NSA. Tomuto tématu se na summitu skupiny G7 velký prostor věnovat nebude.

Odpůrce G7 zavedl protest do alpského lesa. Demonstrace byla poklidná

Číst článek

Seznam témat je ale mnohem delší. Stav globální ekonomiky, dohody o volném obchodu, rovnoprávnost žen nebo situace v Africe.

Lídři sedmi nejrozvinutějších ekonomik, Spojených států, Kanady, Velké Británie, Itálie, Francie, Japonska a Německa, mají 24 hodin na to, aby všechno probrali.

Zámek v Elmau je obehnaný tři metry vysokým plotem a od okolního světa naprosto odříznutý, bezpečnost vrcholného setkání hlídá více než 22 tisíc policistů. Také nebe nad Garmisch-Partenkirchenem pročesává jeden vrtulník za druhým.

V Bavorsku začíná summit G7. U rozhovorů o Ukrajině bude chybět Putin

Číst článek

Země skupiny G7 | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme