Přehled největších teroristických útoků v Turecku v uplynulých letech

Nejméně 36 mrtvých a téměř 150 zraněných si v úterý večer vyžádal útok tří sebevražedných atentátníků na Atatürkově letišti v Istanbulu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima se na základě dosavadních zjištění zdá, že za masakrem na jednom z nejrušnějších letišť v Evropě stojí radikální hnutí Islámský stát. Včerejší útok byl nejkrvavější teroristickou akcí v Istanbulu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři na místě výbuchu na Atatürkově letišti v Istanbulu

Záchranáři na místě výbuchu na Atatürkově letišti v Istanbulu | Zdroj: Reuters

Výběr největších teroristických útoků v Turecku v uplynulých letech. Řazeno podle počtu obětí.

102 mrtvých - 10. října 2015 - Dva výbuchy si v centru Ankary vyžádaly nejméně 102 mrtvých a 500 zraněných. Exploze nastaly před začátkem mírového pochodu proti násilí mezi armádou a kurdskými separatisty. Podle prokuratury stál za útoky Islámský stát (IS).

52 mrtvých - 11. května 2013 - Při dvou pumových explozích v Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 52 lidí a na 140 dalších bylo zraněno. Za útokem pravděpodobně stál Islámský stát (IS).

37 mrtvých - 13. března 2016 - Exploze v centru Ankary si vyžádala i přes 100 zraněných. Úřady z činu viní kurdské separatisty z PKK.

36 mrtvých - 28. června 2016 - Střelba a výbuchy na istanbulském Atatürkově letišti připravily o život nejméně 36 lidí a množství dalších lidí utrpělo zranění. Dosavadní zjištění naznačují, že zodpovědnost za masakr nese Islámský stát.

33 mrtvých - 20. července 2015 - Sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko ve městě Suruç u hranice se Sýrií. K odpovědnosti za útok se přihlásil IS.

32 mrtvých - 20. listopadu 2003 - Dva mohutné výbuchy v Istanbulu na britské cíle - u britského konzulátu a u britské banky HSBC; kromě nejméně 32 mrtvých i na 400 zraněných.

28 mrtvých - 17. února 2016 - Výbuch nastraženého vozidla s bombou v centru Ankary byl namířen proti vojenské koloně. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která dlouhodobě bojuje proti turecké vládě.

27 mrtvých - 15. listopadu 2003 - Dvě nálože v autech explodovaly před synagogami v centru Istanbulu; zabily 27 lidí včetně atentátníků a na 300 dalších zranily.

13 mrtvých - 12. ledna 2016 - Výbuch v historickém centru evropské části Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých, většinou německých turistů. Za útokem stál podle tureckých úřadů IS.

12 mrtvých - 7. června 2016 - Automobil naložený výbušninou vybuchl poblíž historického centra Istanbulu a místní univerzity v okamžiku, kdy kolem něj projížděl policejní autobus. Zahynulo 12 lidí. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme