PŘEHLEDNĚ: Základní body dohody o ukončení bojů na východě Ukrajiny

Množství bodů, sahajících od příměří přes ústavní změny až po právo na jazykové sebeurčení a lidové milice, obsahuje dohoda, kterou dnes v běloruské metropoli podepsali představitelé takzvané kontaktní skupiny, včetně vůdců proruských separatistů Alexandra Zacharčenka a Igora Plotnického. Text zveřejnil na svém webu Kreml.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání v Minsku

Jednání v Minsku | Zdroj: Reuters

1. Příměří od 15. února

Podle prvního bodu dohody začne v neděli 15. února v 00:00 kyjevského času, tedy od sobotních 23:00 SEČ.

2. Stahování zbraní

Nejpozději druhý den po zahájení příměří má začít a do čtrnácti dnů skončit stahování těžkých zbraní - do vzdálenosti 50 až 140 kilometrů podle dostřelu či doletu. Pro ukrajinská vojska má platit stávající frontová linie, pro separatisty demarkační linie vytyčena v minské dohodě z 19. září.

3. Dohled OBSE

Na stahování těžkých zbraní má od počátku dohlížet Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), a to i za pomoci družic, bezpilotních letounů či radiolokátorů.

4. Místní volby

Den po stažení těžkých zbraní mají začít jednání o uspořádání místních voleb podle ukrajinských zákonů, jakož i o budoucím postavení povstalci ovládaného území v Doněcké a Luhanské oblasti.

Text zveřejnil na svém webu Kreml, spolu s prohlášením, ve kterém prezidenti Ruska, Ukrajiny, Francie a německá kancléřka "potvrzují, že plně respektují svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny".

5. Amnestie rebelům

Do 30 dnů od podpisu dohody má ukrajinský parlament rozhodnout, na jaké území se vztahuje ‚zvláštní režim‘. Kyjev se také zavazuje k omilostnění, respektive udělení amnestie rebelům.

6. Propuštění a výměna zajatců

Nejpozději pátý den od stažení těžkých zbraní mají být propuštěni a vyměněni zajatci podle principu ‚všichni za všechny‘.

7. Přístup k humanitární pomoci

Strany se také zavazují zajistit přístup k humanitární pomoci, jakož i plně obnovit sociální a hospodářské vztahy, včetně výplat sociálních dávek, penzí a dalších převodů.

8. Obnovení ukrajinské kontroly hranic

Den po místních volbách má začít obnovování ukrajinské kontroly nad hranicí s Ruskem. Završit se má po plném politickém urovnání - v podobě uspořádání voleb v povstaleckých oblastech a reformy ukrajinské ústavy - ke konci letošního roku.

9. Ústava

Nová ústava, která má být přijata do konce roku, má jako klíčový prvek obsahovat decentralizaci, přihlížející ke zvláštnostem povstaleckých oblastí.

10. Stažení zahraničních vojsk

Dohoda rovněž počítá se stažením všech zahraničních jednotek, vojenské techniky a žoldnéřů z Ukrajiny pod dohledem OBSE, jakož i s odzbrojením ‚všech nezákonných skupin‘. V následujících ustanoveních se ale předpokládá vytvoření ‚oddílů lidových milic‘.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme