Premiér Sobotka bude jednat s kancléřkou Merkelovou o dopravě a minimálních mzdách

Už podruhé během jednoho roku odcestoval premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD na oficiální návštěvu Berlína. Setká se kancléřkou Angelou Merkelovou a mluvit má i s dvacítkou německých investorů v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Propojení dopravní infrastruktury, železnice, silnice. Někde je dluh na české straně, jinde na německé straně. Budeme mluvit o udržení splavnosti Labe, to je strategický zájem České republiky," prozradil před cestou hlavní body jednání premiér Sobotka.

S kancléřkou Merkelovou by měl hovořit také o problému s naftou, kterou Česko mělo uloženu u zkrachovalé firmy Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Sobotka bude v Berlíně jednat s kancléřkou Merkelovou. Očekávané témata jednání popsal zpravodaj Pavel Polák

Dalším tématem bude problematické uplatňování německé minimální mzdy. S jejím vyplácením mají největší problémy čeští autodopravci.

Podle německých zákonů musejí od ledna letošního roku platit řidičům, kteří nakládají a vykládají zboží na německém území, plat 8,5 eura za hodinu (v přepočtu asi 230 korun).

Premiér Sobotka se má v Berlíně setkat také s dvacítkou zástupců německých investorů v České republice. Chce s nimi mluvit o krocích české vlády pro podporu přílivu zahraničních investic a o spolupráci českých a německých firem.

V německé metropoli si premiér rovněž připomene 70. výročí konce druhé světové války a vystoupí na Humboldtově univerzitě, kde přednese projev o výzvách, které stojí před Evropskou unií.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme