Premiéři V4 přijali deklaraci, potvrdili v ní společnou snahu o posilování Evropy

Premiéři zemí Visegrádské skupiny, kteří se na pozvání Bohuslava Sobotky (ČSSD) sjeli do Prahy, si na summitu v Černínském paláci připomněli 25. výročí založení V4 a přijali deklaraci, která stvrzuje jejich partnerství. Vyslovují v ní snahu o posilování Evropy a varují před vznikem dělicích čar. Prosazují také rozšiřování EU. Další část summitu je věnovaná migrační krizi a spolupráci V4 se zeměmi Balkánu, k jednání se proto připojí i bulharský premiér a prezident Makedonie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiéři zemí Visegrádské skupiny si v pondělí 15. února 2016 připomněli významné výročí 25 let od začátku úzké spolupráce.

Premiéři zemí Visegrádské skupiny si v pondělí 15. února 2016 připomněli významné výročí 25 let od začátku úzké spolupráce. | Foto: vlada.cz

Ve společné deklaraci premiéři Česka, Polska, Maďarska a Slovenska, Bohuslav Sobotka, Beata Szydlová, Viktor Orbán a Robert Fico potvrdili, že země V4 budou nadále pokračovat ve snaze o budování bohatší a demokratičtější Evropy.

Hlavním tématem jednání bude migrační krize a spolupráce zemí V4 se zeměmi Balkánu, k jednání se proto připojí i bulharský a makedonský prezident. Na úvod jednání ale premiéři nejprve přijali u příležitosti 25. výročí založení V4 společnou deklaraci.

„Usilujeme o vytvoření atmosféry partnerství, důvěry, vzájemné úcty a solidarity mezi našimi čtyřmi státy. Ve svém budoucím úsilí chceme i nadále směřovat k rozšiřování a upevňování vztahů uvnitř visegrádské skupiny, a to jak v rámci Evropské unie, tak i mimo něj, a prostřednictvím silné skupiny V4 chceme přispět dalšímu posilování Evropské unie," píše se v Pražské deklaraci.

Přistoupením zemí Visegrádské čtyřky se podle autorů textu Evropa sjednotila, ale nebezpečí vzniku dělicích čar v Evropě stále přetrvává. „Proto jsme odhodláni aktivně a rozhodně předcházet a bránit vzniku takových nových hranic. Jsme přesvědčeni, že všichni naši evropští partneři sdílejí toto odhodlání a jsou připraveni společně s námi v tomto duchu pracovat,“ uvádí autoři textu.

Skupina V4 chce podle nich přispět k dalšímu posilování EU. „Jednoznačně prosazujeme rozšiřování Evropské unie jako nástroj pro šíření prostoru stability a prosperity. Považujeme za svou morální povinnost udržet dveře do EU otevřené i pro současné a budoucí kandidátské země,“ zdůrazňují premiéři V4.

Chtějí proto i nadále nabízet své znalosti a zkušenosti, stejně jako finanční prostředky, s cílem napomáhat transformaci zemím, které procházejí přechodným obdobím, jako například státům západního Balkánu a Východního partnerství.

Lídři V4 upozorňují, že nedávný vývoj, jehož společným jmenovatelem je ohrožení míru, bezpečnosti a prosperity občanů EU, vyžaduje od všech evropských spojenců společnou reakci. „Poučili jsme se z vlastních zkušeností o tom, jak nebezpečné může být oslabování evropské jednoty,“ zdůrazňují v dokumentu. Prohlubování evropské integrace je podle nich zcela zásadní.

„Proto jsme rozhodnuti se aktivně podílet na jejím posilování a efektivním fungování. Chceme, aby Evropská unie byla silnější, a jsme přesvědčeni, že silná Evropská unie potřebuje silnou visegrádskou skupinu,“ píše se v memorandu.

Druhá část summitu skupiny V4 je zaměřena na společný postup při řešení migrační krize. Jako hosté se setkání účastní prezident Makedonské republiky Ďorge Ivanov a předseda vlády Bulharska Bojko Borisov.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme