Prezident Putin slaví 15 let u moci, jeho vládnutí poznamenalo Rusko v dobrém i zlém

Před 15 lety předal tehdejší ruský prezident Boris Jelcin otěže potácejícího se ruského státu do rukou svého nástupce, Vladimira Vladimiroviče Putina. Ten nyní vstupuje do čtvrté pětiletky svého vládnutí. Třikrát ho Rusové v přímých volbách zvolili prezidentem a jedno období si od Kremlu odpočinul ve funkci premiéra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Noc z 31. prosince 1999 na 1. ledna 2000 se stala mezníkem v dějinách Ruska. Tehdejší prezident Boris Jelcin nazval tuto noc magickou:

„Odcházím, udělal jsem všechno, co bylo v mých silách. Střídá mě nové pokolení těch, kteří mohou udělat více a lépe. V souladu s ústavou jsem podepsal dekret o převedení pravomocí prezidenta Ruska na předsedu vlády Vladimira Vladimiroviče Putina.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Putin je u moci 15 let. Rusko mu do rukou vložil tehdejší prezident Boris Jelcin. Putinův profil složil moskevský zpravodaj Martin Dorazín

Putin se pokusil nasadit překvapený výraz. Už tehdy se mu to ale nepodařilo:

„Drazí přátelé, dnes v novoroční noci jsem se, stejně jako vy, chystal s rodinou a přáteli vyslechnout blahopřání prezidenta Borise Jelcina, ale dopadlo to jinak.“

Už v Putinově prvním novoročním projevu se daly vystopovat jisté znepokojivé tóny, ale kdo by na to tehdy myslel.

„Ani na minutu nenastane vakuum moci v zemi. Chci varovat, že jakékoli pokusy vyjít za rámec zákona budou rozhodně potlačeny. Svoboda slova, svědomí, sdělovacích prostředků a vlastnická práva - tyto základní prvky civilizované společnosti stát spolehlivě zajistí,“ sliboval tehdy Putin.

Vladimira Putina zvolili Rusové prezidentem v březnových volbách roku 2000. Ke svému předchůdci Jelcinovi se Putin zachoval čestně. Zaručil mu nedotknutelnost a slib dodržel.

Boris Jelcin (vlevo) s Vladimirem Putinem v roce 2000 | Foto: www.kremlin.ru CC BY-SA 3.0 ITAR-TASS

Postupně se ale zbavoval všech lidí a zejména oligarchů spojených s Jelcinovou érou. Lid to uvítal a prezidentova popularita závratně rostla.

Jeho pověst přísného, ale spravedlivého vládce ve světě silně pošramotilo uvěznění podnikatele Michaila Chodorkovského, záhadné úmrtí oligarchy Borise Běrezovského, vražda zběhlého rozvědčíka Alexandra Litviněnka, brutální vražda novinářky Anny Politkovské, nevyjasněná smrt právníka Sergeje Magnitského nebo soud se skupinou Pussy Riot.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novoročním projevu ruského prezidenta Vladimira Putina mluví komentátor ČRo Libor Dvořák

Na začátku roku 2015 čelí Putinovo Rusko západním sankcím kvůli okupaci Krymu a nevyhlášené válce na Ukrajině. Rubl se propadl na dno a vyhlídky jsou nevalné.

„Je neštěstím, že se při spícím obyvatelstvu k moci dostal takový člověk jako Putin. Národ se neprobudil, i když mně on byl jasný od samého začátku,“ uzavírá bývalý Jelcinův poradce Georgij Satarov.

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme