Prezident vatikánské banky IOR čelí podezření z praní špinavých peněz

Římská prokuratura zahájila vyšetřování prezidenta vatikánské banky IOR. Ettore Gotti Tedeschi a další vysoký funkcionář banky jsou podezřelí z praní špinavých peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na náměstí Sv. Petra a Řím z kostela sv. Petra a Pavla (Vatikán)

Pohled na náměstí Sv. Petra a Řím z kostela sv. Petra a Pavla (Vatikán) | Foto: Fotobanka stock.xchng, Matic Zupancic

Ettore Gotti Tedeschi a další vysoký funkcionář byli obviněni z nelegální finanční operace, na kterou upozornila italská centrální banka. Není ale jasné, zda se skutečně jednalo o praní špinavých peněz.

Vatikánská banka IOR převáděla 20 milionů eur na JP Morgan ve Frankfurtu a další tři miliony na italskou Banku del Fucino.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyšetřování vatikánské banky mluvila ve Stalo se dnes římská spolupracovnice ČRo Vědunka Lunardi

Při převodu celkové částky 23 milionů eur vatikánská banka porušila evropské normy proti praní špinavých peněz. Nenahlásila operaci a neuvedla pro koho operaci provádí, ani její účel.

Takový postup se trestá pokutou od 500 do 5000 eur – ale to pouze v případě, že se neukáže, že se jednalo o praní špinavých peněz. Tam by samozřejmě byl postih mnohem přísnější.

Jde o vůbec první iniciativu italských úřadů vůči vatikánské bance a jejímu vedení od roku 2003, kdy kasační soud stanovil, že pro banku IOR je kompetentní italská jurisdikce.

Operace vatikánské banky sleduje římská prokuratura už delší dobu, právě kvůli podezření, že v bance by mohlo docházet k praní peněz.

Vatikánská banka je totiž velkou záhadou: nezveřejňuje ani zisky, ani operace, není znám ani celkový kapitál. Prezident Gotti Tedeschi by měl být ale zárukou, má výbornou pověst.

Vatikán reagoval rozhořčeně

Vatikán reagoval na zahájení vyšetřování velmi rozhořčeně. Vyjádřil pochybnosti i ohledně nestrannosti prokuratury.

Státní sekretariát Vatikánu vydal nótu, ve které vyjádřil absolutní důvěru předsedovi a řediteli banky IOR, kteří jsou vyšetřováni, a dodal, že všechny potřebné údaje byly oznámeny kompetentnímu oddělení italské centrální banky.

Vědunka Lunardi, Martin Hromádka, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme