Prezidentské volby v Rakousku se budou opakovat, rozhodl ústavní soud

Rakousko čeká opakování druhého kola prezidentských voleb. Dnes v poledne o tom rozhodl rakouský ústavní soud, který výsledek květnového druhého kola prezidentských voleb kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů zrušil. Volby se budou opakovat v celém Rakousku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský ústavní soud ve Vídni

Rakouský ústavní soud ve Vídni | Zdroj: Reuters

Ústavní stížnost na nesrovnalosti během prezidentských voleb podala Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Kandidát tohoto krajně pravicového uskupení Norbert Hofer v květnu prohrál volby o necelých 31 tisíc hlasů s nezávislým kandidátem a bývalým předsedou Zelených Alexandrem Van der Bellenem.

Svobodná strana Rakouska si stěžovala hlavně na nesrovnalosti při korespondenčním hlasování. Této možnosti hlasování využilo na 570 tisíc Rakušanů a právě jejich hlasy prý rozhodly o Van der Bellenově vítězství.

Podle svobodných byly některé hlasy sečteny dřív, než byl stanovený čas pro otevření obálek. Kromě toho měli obálky v některých případech otevírat lidé, kteří k tomu neměli oprávnění.

Manipulace s výsledky hlasů se neprokázala. Problémy byly zřejmě jen s formálními předpisy. I to ale na opakování voleb stačilo. Členové volebních komisí přiznali, že obálky otevírali před stanoveným časem a potvrdili, že sčítání hlasů provázely nesrovnalosti. Svědci jako důvod nejčastěji označovali nedostatek času na sčítání. Nikdo ale netvrdil, že by porušení předpisů mělo jakýkoliv vliv na výsledky.

„Řečeno neprávnickým jazykem to znamená, že druhé kolo voleb se musí zopakovat v celém Rakousku,“ uvedl předseda ústavního soudu Gerhart Holzinger.

Dosluhující prezident Heinz Fischer rozhodnutí ústavního soudu uvítal s tím, že bez opakování voleb by prý mohly vznikat pochybnosti o příštím prezidentovi. Rakouský kancléř Christian Kern vyjádřil přání, aby volební kampaň byla krátká a obešla se bez emocí. Jinak podle něj hrozí další štěpení společnosti.

Radost z rozhodnutí soudu měl poražený Norbert Hofer, podle kterého soud rozhodl správně. S výsledkem souhlasil i Van der Bellen, který řekl, že rozhodnutí respektuje a hodlá zvítězit i napodruhé.

Prezidentské pravomoci po dosluhujícím Heinzi Fischerovi dočasně převezme od 8. července předsednictvo rakouského parlamentu. Nový termín prezidentských voleb by měl oznámit rakouský ministr vnitra v úterý.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme