Při boji na doněckém letišti padli tři vojáci a 14 povstalců

Zřejmě největší ozbrojený střet na východě Ukrajiny od nového dojednání příměří z 9. prosince se dnes odehrál na letišti v Doněcku. Zahynuli při něm tři ukrajinští vojáci a 14 povstalců. Podle agentury Ukrinform o tom informoval prezident Petro Porošenko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna vyžádal více než 4700 obětí

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna vyžádal více než 4700 obětí | Zdroj: Reuters

Na pozice armády na letišti podle prezidentových informací zaútočilo několik desítek ozbrojenců. Vojáci ale útok odrazili a "doněcké letiště je pod úplnou kontrolou", uvedl.

"Bohužel se potvrdila informace o třech mrtvých (vojácích). Ozbrojenci přišli o 14 lidí, jeden terorista byl zajat," dodal Porošenko podle agentury Ukrinform. Ukrajinští představitelé ozbrojené proruské separatisty obvykle označují za teroristy.

Prezident na dnešní tiskové konferenci v Kyjevě také důrazně odmítl výzvy, aby ozbrojené síly na proruské vzbouřence zaútočily. Opět přitom zdůraznil, že "vojenské řešení otázky Donbasu neexistuje".

"Jsem zodpovědný ukrajinský prezident a velmi zodpovědně se stavím k životu každého ukrajinského vojáka," prohlásil.

Porošenko se prý v půli ledna setká s Putinem, Merkelovou a Hollandem

Číst článek

Armádní mluvčí Andrij Lysenko dopoledne uvedl, že navzdory dohodnutému příměří během uplynulých 24 hodin zahynul jeden příslušník ukrajinských ozbrojených sil. "Padl jeden ukrajinský voják z dobrovolnického praporu Azov, ranění nejsou," řekl podle agentury Interfax-Ukrajina.

Deník Ukrajinska pravda na svém webu napsal, že dvacetiletý voják zahynul při přestřelce s doněckými povstalci u Mariupolu.

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna vyžádal více než 4700 obětí. Od 5. září, kdy se Kyjev v Minsku dohodl se separatisty na příměří, padlo podle armády 203 příslušníků vládních sil, dalších 818 utrpělo zranění.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme