Při havárii historického letadla na letecké show na jihu Anglie zemřelo 7 lidí

Při letecké přehlídce se v jižní Anglii poblíž letoviska Brighton zřítil historický letoun. Narazil do nejméně čtyř vozů jedoucích po blízké dálnici, kterou policie musela uzavřít. Havarovaný stroj byl Hawker Hunter, jednomístný britský proudový stíhací letoun z 50. let minulého století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči v akci

Hasiči v akci | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Stroj zřejmě prováděl přemet těsně u letiště, pilot nezvládl manévr a zavadil o 5 aut na dálnici A27. Komunikace zůstane kvůli vyšetřování nehody do odvolání uzavřená.

Podle nejnovějších informací zemřelo 7 lidí. Policie dálnici uzavřela.

Svědci se shodují v názoru, že Hawker Hunter letěl extrémně nízko.

"Zrovna začínal manévr, když jsem si říkal, že je moc nízko a nezvládne to. A pak to letadlo zmizelo za stromy a pak jsme slyšeli obrovský výbuch," popsal nehodu BBC jeden ze svědků.

Tisícům účastníků airshow, jejíž nedělní program pořadatelé zrušili, trvalo dlouhé hodiny, než se dostaly z prostor letiště Shoreham.

Rodinám obětí už kondoloval ministerský předseda David Cameron.

Letecká přehlídka v Shorehamu už jednu tragédii zažila. V roce 2007 tam zemřel pilot historickéhl letadla z druhé světové války, když se pokusil o neplánovaný manévr.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme