Při havárii v maďarské hliníkárně zahynuli čtyři lidé

Čtyři mrtví, čtyři nezvěstní, 70 hospitalizovaných na popáleniny, z toho desítka ve vážném stavu. Taková je zatím bilance katastrofy v západomaďarském městě Ajka, kde došlo k havárii v továrně na výrobu kysličníku hlinitého. Poslední obětí je několikaměsíční dítě, které našli policisté dnes nad ránem. Vláda v oblasti vyhlásila stav ohrožení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebezpečné červené bláto zaplavilo několik obcí na západě Maďarska

Nebezpečné červené bláto zaplavilo několik obcí na západě Maďarska | Zdroj: ČTK

U hlinikárny, která leží asi 50 kilometrů severně od Balatonu, se protrhla stěna nádrže s takzvaným červeným bahnem, které se skladuje v obrovských nádržích. Jde o žíravou látku, která rozleptáva pokožku, ohrožuje dýchací cesty a ničí i jiné živé organizmy.

Červené bláto zaplavilo 5 až 6 obcí, odplavilo lidi, auta i domácí zvířata. Osm vesnic je ohrožených a muselo být evakuováno několik stovek obyvatel.

V prostoru celou noc pracovaly desítky sanitek, několik vrtulníků a požárnické, policejní i vojenské jednotky. Nejnověji hrozí, že kontaminovaná voda dosáhne přes malou říčku i Dunaj.

Gregor Martin Papucsek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme