Přestřelky v čečenském Grozném si vyžádaly až 20 mrtvých a 30 zraněných

Nejméně 10 policistů a 9 islámských extremistů zahynulo v nočních přestřelkách a explozi v čečenském hlavním městě Grozném. Podle tamních úřadů teroristé chystali útoky ve městě. Bezpečnostní síly ale většinu útočníků zlikvidovaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům tisku v centru čečenského hlavního města Grozného po útoku ozbrojenců

Dům tisku v centru čečenského hlavního města Grozného po útoku ozbrojenců | Zdroj: Reuters

V noci pronikla do Grozného nejméně ve třech autech skupina asi 9 až 11 ozbrojenců.

Cestou zabili tři dopravní policisty a potom se zabarikádovali v Domě tisku, kde sídlí regionální média, a v budově střední školy.

Čečenské bezpečnostní síly vzaly domy útokem a 9 teroristů zabily. V přestřelkách zahynulo nejméně 10 policistů a téměř 30 bylo zraněno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Útok v Čečensku nesouvisí se sílícím vlivem Islámského státu, myslí si Emil Souleimanov z Katedry ruských a východoevropských studií FSV UK

Podle čečenského vůdce a spojence Moskvy Ramzana Kadyrova jde pravděpodobně o čin skupiny spojené s bývalým čečenským vůdcem Doku Umarovem nebo jeho bratrem.

Protiteroristickou operaci označil Kadyrov za skončenou, situace je ale stále velmi napjatá a po celém mestě hlídkují bezpečnostní složky, aby nedošlo k dalším útokům.

Akci proti ozbrojencům podpořil i ruský prezident Vladimir Putin.

„Jsem si jistý, že si s tím místní chlapci poradí. Pamatujeme si, jak na západě přijímali teroristy jako bojovníky za svobodu a demokracii,“ řekl šéf Kremlu.

Útočníci se ve videoprohlášení přihlásili k mudžáhidům tzv. kavkazského emirátu, ke skupině Amira Hamzata. Organizace Kavkazský emirát usiluje o vytvoření islámského státu na Kavkaze.

Podle prohlášení měl být dnešní útok extremistů pomstou za pronásledování muslimských žen.

Martin Dorazín, Simona Bartošová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme