Při ostřelování Doněcku zemřelo až 12 civilistů, bojuje se i v Debalceve

Ostřelování východoukrajinského Doněcku pokračuje. Dnes při něm zahynulo podle různých zdrojů od 7 do 12 civilistů. Další desítky utrpěly zranění na zastávkách, v trolejbusu i ve frontě na humanitární pomoc. Bojuje se také ve městě Debalceve mezi Doněckem a Luhanskem. Kontaktní skupina pro řešení krize na Ukrajině se dnes nakonec nesešla, mohla by ale jednat zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z proruských rebelů konejší manželku muže, který spolu s dalšími civilisty zahynul při ostřelování Doněcku

Jeden z proruských rebelů konejší manželku muže, který spolu s dalšími civilisty zahynul při ostřelování Doněcku | Zdroj: ČTK

Minometné granáty zasáhly dům kultury v Kujbyševském obvodu v Doněcku.

„Tady vydávali humanitární pomoc, a sešlo se tu proto hodně lidí. Přiletěly dvě miny a pět lidí na místě zabily. Další dva zahynuli 200 metrů odsud na zastávce. Střely sem pravděpodobně navedl úmyslně nějaký koordinátor,“ domnívá se starosta Kujbyševského obvodu Ivan Prichoďko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Doněcku popsal Tomáš Vlach, tamní koordinátor humanitární pomoci společnosti Člověk v tísni

Kyjev už z „cynického teroristického útoku“ obvinil proruské povstalce, prý tak chtějí sabotovat mírové rozhovory.

Rebelové tvrdí, že střelbu vedli ukrajinští vojáci.

Rebelové obklíčili Debalceve

Masivní ostřelování hlásí také nedaleká Horlivka, kterou se pokoušejí dobýt ukrajinské síly. Separatisté prý zase obklíčili ukrajinské vojáky ve městě Debalceve, které leží na strategickém místě mezi Luhanskem a Doněckem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ostřelování Doněcku, bojích v Debalcevu a neuskutečněné schůzce představitelů Ukrajiny a proruských separatistů v Minsku mluvil M. Dorazín

Vláda v Kyjevě zprávy o postupu separatistů popírá. Podle posledních informací Rady pro národní bezpečnost a obranu Debalceve neustále kontrolují ukrajinské síly. Ze všech stran se na ně ale snáší velice ostrá palba, zahynulo tam několik lidí. Město však zatím do rukou proruských ozbrojenců nepadlo, i když o ně vehementně usilují.

V okolí je obrovský počet zbraní jedné i druhé strany konfliktu, Ukrajina také neustále posiluje své pozice, jednak kolem Debalceve, ale také na jihu kolem Mariupolu.

Městem Debalceve prochází federální trasa z jihu na sever do Charkova. Z východu na západ pod Debalcevem je také hlavní komunikace mezi dvěma povstaleckými republikami s veleními v Doněcku a Luhansku.

Debalceve navíc vyčnívá do povstaleckého území a proruští separatisté jednoznačně usilují o odříznutí města (v nejužším místě na severu) včetně ukrajinských vojáků, kterých tam je podle odhadů rebelů až 10 tisíc. Mohli by tak skončit jako v Ilovajsku, kde byla část zajata a část povražděna.

Jednání v Minsku se nekonalo

V běloruském Minsku se měla dnes sejít kontaktní skupina pro Ukrajinu. Rozhovory se ale neuskutečnily, protože ukrajinský zástupce do Minsku nedorazil, a zmocněnci vůdců separatistických republik tak odjeli.

Ruska oznámila podezření na přesun vojáků na Ukrajinu, soudí ji za velezradu

Číst článek

Do Minsku měl - podobně jako při předchozích jednáních - údajně dorazit exprezident Leonid Kučma, který se ale nechal slyšet, že by rád jednal s nejvyššími představiteli povstalců, tedy s Alexandrem Zacharčenkem za Doněckou a Igorem Plotnickým za Luhanskou lidovou republiku.

Kučma tvrdí, že aby mohla být uzavřena závazná dohoda o příměří, musí být v Minsku přítomni vůdci rebelů, protože schůzky s jejich vyjednavači posun nepřinesly.

Z druhé strany však zaznívá, že Kučma je důchodce a pouze jakýsi konzultant, a že nemá úplné pověření Kyjeva, aby s povstalci něco závazně vyjednal.

Přicházejí ale zprávy, že schůzka by se mohla konat v sobotu. Petro Porošenko o tom mluvil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, sám je pro, aby se kontaktní skupina sešla a i Leonid Kučma je ochoten do Minsku vyrazit.

Martin Dorazín, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme