Výbuch granátu před parlamentem v Kyjevě zabil policistu a zranil 120 lidí

Výbuch trhaviny před parlamentem v Kyjevě zabil jednoho policistu a více než 120 dalších lidí zranil. Nejvyšší rada v prvním čtení schválila prezidentský návrh ústavních změn spočívajících v decentralizaci země. Před parlamentem proti tomu protestovaly stovky odpůrců. Policie následně zadržela asi 30 lidí včetně útočníka, který granát hodil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští policisté odnášejí kolegu zraněného při výbuchu granátu před ukrajinským parlamentem

Ukrajinští policisté odnášejí kolegu zraněného při výbuchu granátu před ukrajinským parlamentem | Zdroj: Reuters

Zatímco ukrajinští poslanci hlasovali o klíčovém ústavním zákonu, jeho odpůrci se pokusili vzít budovu Nejvyšší rady ztečí.

Jeden z demonstrantů mezi policisty vhodil granát. Na následky zranění zemřel 25tiletý příslušník Národní gardy, asi sto policistů a dva novináři byli zraněni.

Premiér Arsenij Jaceňuk obvinil z útoku ukrajinské radikály, jmenovitě stranu Svoboda.

„Teroristé na východě alespoň neskrývají, že bojují proti Ukrajině, ale toto spáchali ti, kteří s hesly vlastenectví a lásce k Ukrajině, ničí ukrajinskou státnost.“

Ministr vnitra Arsen Avakov oznámil, že policie zadržela asi 30 účastníků nepokojů a včetně muže, který na policisty hodil granát.

Mezitím se situace v okolí parlamentu se podstatně uklidnila, ale v dalších částech města dochází ještě sporadicky k incidentům.

Ukrajinský parlament schválil decentralizaci. Při protestech tekla krev

Číst článek

Asi tři tisícovky demonstrantů se sešly před parlamentem, aby daly najevo nesouhlas s ústavními změnami, které počítají s decentralizací země.

Poté, co poslanci změny v prvním čtení schválili, radikálové z řad demonstrantů zaútočili na parlament. Nespokojencům, kteří házeli dýmovnice, dělbuchy i zápalné láhve, policie odpovídalal slzným plynem a obušky. Odpoledne pak došlo ke zmiňovanému výbuchu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme