Při útoku na policejní autobus v Istanbulu zemřelo 11 lidí, desítky jsou zraněny

Ranní výbuch u autobusové zastávky v centru Istanbulu zabil podle guvernéra města 11 lidí, z toho sedm policistů. Turecká televize Habertürk dříve informovala o dvou mrtvých. Zraněno je podle guvernéra 36 lidí, tři jsou v kritickém stavu. Silná nálož explodovala v zaparkovaném autě, údajně odpáleném na dálku. Bomba vybuchla ve chvíli, kdy kolem projížděl policejní autobus, který byl cílem útoku. K činu se zatím nikdo nepřihlásil a úřady odmítají sdělit detaily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničený turecký policejní autobus

Zničený turecký policejní autobus | Zdroj: Reuters

„Útok u stanice Vezneciler (metro, pozn. red.) nepřežilo sedm policistů a čtyři civilisté. Nechť bůh odpustí jejich duším. Tři zranění jsou v kritickém stavu. Na místě výbuchu už pracují vyšetřovatelé,“ prohlásil guvernér Istanbulu Vasip Sahin.

K události se vyjádřil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Řekl, že jeho země bude v boji proti teroristům pokračovat „až do konce“. Erdogan navštívil některé ze zraněných v nemocnici poblíž místa výbuchu. Útok je podle něj „neodpustitelný“. Turecký prezident z něj podezírá separatistické Kurdy.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mluví s novináři před nemocnicí poblíž místa výbuchu | Foto: ČTK/AP

„Tento teroristický útok mířil na lidi, kteří zodpovídají za naši bezpečnost. To je neodpustitelné. Proto budeme dál neohroženě a neúnavně bojovat proti těmto teroristům až do konce. Vyšetřování je v plném proudu. Naše policie a zpravodajské agentury na něm pracují společně stejně jako náš prokurátor. Věřím, že se o pachatelích něco dozvíme co nejdříve,“ uvedl.

Jako barbarský čin odsoudil útok také americký velvyslanec v Ankaře John Bass. Dodal, že Spojené státy i nadále podporují Turecko v boji proti terorismu.

Bomba explodovala v ranní špičce

Nálož vybuchla nedaleko rušné křižovatky v historické části města Beyazit, kterou hojně navštěvují turisté. V tu dobu byla navíc v Istanbulu ranní špička, a na místě se tak pohybovalo velké množství lidí a aut.

Policie uzavřela okolí, zastavila provoz části metra v okolí stanice Vezneciler a evakuovala okolní obchody, restaurace a školy. Na místo vyjely sanitky i hasiči. Vyšetřovatelé také pátrali po dalších náložích. Jedno podezřelé vozidlo nechali pyrotechnici dokonce na místě vybuchnout.

Policejní autobus na místě výbuchu bomby v centru Istanbulu | Foto: Reuters

Novinář, kterého citovala televize al-Džazíra, tvrdí, že bombu ukrytou v autě někdo odpálil na dálku a a po hlavním výbuchu následoval ještě druhý, který způsobil benzín. Podle turecké Agentury Anadolu byla po explozi slyšet také střelba. Policejní autobus mířil na nedalekou univerzitu, která po atentátu zrušila dnešní zkoušky.

Turecké úřady v minulosti při podobných útocích přistoupily k zákazu zveřejňování informací. Média nesměla ukazovat fotografie a plány místa, a Ankara dokonce přistoupila k blokování některých sociálních sítí jako Facebook, aby zabránila šíření informací. Občan žijící v Turecku Českému rozhlasu potvrdil, že turecká média mají zákaz o případu dále informovat.

Útočí Islámský stát a militantní Kurdové

Podobných útoků se v Turecku stalo v minulých měsících hned několik. Nejtragičtější byl atentát v Ankaře z října minulého roku, při kterém zemřelo 103 lidí. Za útokem tehdy stáli radikálové z takzvaného Islámského státu.

Dvakrát v nedávné době ale udeřila také radikální kurdská skupina Sokoli osvobození Kurdistánu, kteří žádají po turecké vládě pro Kurdy autonomii.

Zatím nejkrvavější letošní útok se stal v Ankaře 13. března. Bomba ukrytá v automobilu u autobusového nádraží zabila 37 lidí a přes 120 zranila. Úřady viní dva radikály ze strany Kurdských pracujících.

Turecko - teroristické útoky | Foto: Český rozhlas

Podle tureckého prezidenta Erdogana atentátníci útočí na civilisty proto, že boj s bezpečnostními složkami prohrávají, a musí proto volit měkké cíle.

Podle Ankary může jít o mstu za to, že je Turecko členem mezinárodní koalice, která bojuje proti islámským radikálům, a spojencům dává k dispozici leteckou základnu Incirlik.

Klid zbraní, který platil mezi militantními Kurdy a tureckými složkami poslední dva roky, skončil loni v létě, kdy proti Kurdům armáda znovu začala aktivně zasahovat. Tyto střety podle odhadů tureckého vojska stály život 500 členů tureckých ozbrojených sil a téměř 5000 Kurdů.

Útoky se odráží i na zájmu turistů o Turecko, a to zemi hlavní sezona teprve čeká. Podle ministerstva pro cestovní ruch přijelo v dubnu do Turecka 1,75 milionu turistů, což je ale o celých 28 procent méně než ve stejném období loňského roku.

České ministerstvo zahraničí už kvůli dřívějším útokům doporučilo Čechům v Turecku, aby dbali zvýšené opatrnosti zvláště na místech, kde se shromažďuje větší množství lidí. To stále platí.

ČRo, Tea Veseláková, Matěj Štýs, Štěpán Sedláček, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme