Při výbuchu v centru Ankary zahynulo nejméně 34 lidí, zraněných je víc než sto

Centrem turecké metropole Ankary večer otřásl výbuch. Zahynulo při něm nejméně 34 lidí a dalších 125 bylo zraněno. Nálož byla ukrytá v automobilu, oznámil úřad ankarského guvernéra Mehmeta Kiliçlara. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. České ministerstvo zahraničí neví o tom, že by mezi postiženými byli čeští občané.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrem Ankary otřásl výbuch

Centrem Ankary otřásl výbuch | Zdroj: ČTK

Terčem výbuchu byl zjevně autobusový dopravní uzel, zastávka pro minibusy a centrální stanice podzemní dráhy ve čtvrti Kizilay.

Úřady kvůli možnosti případného dalšího útoku oblast evakuovaly. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Podle prvních nálezů za ním ale údajně stojí teroristé z Kurdské strany pracujících nebo jejích odnoží. PKK už nicméně vydala prohlášení, v němž atentát odsoudila.

Velvyslanec v Ankaře Pavel Kafka momentálně nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi. „V tuto chvíli nemáme informace o tom, že by se na místě – a je pravda, že to je celkem frekventované místo v centru Ankary – pohybovali čeští občané,“ řekl Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Turecku zřejmě útočili teroristé, aktuální informace má český velvyslanec v Ankaře Pavel Kafka

Podle Kafky teď v Ankaře zřejmě není nad rámec pracovníků velvyslanectví mnoho českých občanů.

„Ty, kteří se nám neozvali, se snažíme kontaktovat. Minimálně ty, na které máme kontakty, třeba v databázi Drozd. Co zatím víme, všichni pracovníci zastupitelského úřadu jsou v pořádku,“ dodal.

„Turecké úřady zakázaly médiím informovat o událostech a očekává se, že po jednání premiéra s bezpečnostní radou budou známy další informace,“ upozornil Kafka. Účast vládě a pozůstalým vyjádřil na svém twitteru také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Turecká televizní stanice TRT uvedla, že nálož vybuchla v oblasti parku Gülen v centru Ankary v blízkosti autobusové stanice. Podle BBC výbuch nastal u hlavního autobusového nádraží v blízkosti řady vládních budov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co bude dál následovat, lze jen těžko předpokládat, myslí si bývalý velvyslanec v Turecku Tomáš Laně

„Místo je jedno z centrálních náměstí, kde se křižují linky metra. Je velice rušné. Je tam řada institucí, je to nedaleko vládních budov. V podstatě je to hlavní třída, která protíná Ankaru ze severu na jih. A skutečně tam tou dobou mohlo být velmi mnoho lidí, i když je neděle večer,“ popsal bývalý velvyslanec v Turecku Tomáš Laně.

Svědek, na kterého se odvolává Reuters, uvedl, že po explozi byla slyšet také střelba. A to zřejmě i v době, kdy se na místo sjížděly sanitky. Na místě shořelo několik aut a nad oblastí byl ze vzdálenosti 2,5 kilometru vidět stoupající kouř.

„Když jsme se vraceli zpátky směrem ke kampusu, tak jsme slyšeli explozi. Byli jsme od toho vzdušnou čarou asi pár kilometrů. Exploze to byla opravdu velká,“ popsal Českému rozhlasu Tomáš Sedláček, který je v Ankaře na studijním pobytu.

Před necelým měsícem zahynulo při výbuchu u kasáren v Ankaře 29 lidí. K odpovědnosti se tehdy přihlásili radikální Svobodní kurdští sokoli.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme