Při vzpomínkách na revoluci v Rumunsku zazněly protesty proti vládě socialisty Ponty

Rumunsko si připomíná 25 let od svržení komunistického režimu prezidenta Nicolaea Ceausesca. Na shromážděních ale zní i protesty proti současné vládě socialistického premiéra Victora Ponty. Lidé si stěžují hlavně na malé důchody a vysoké ceny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bukurešť - památník obětem revoluce na Piata Universitat

Bukurešť - památník obětem revoluce na Piata Universitat | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Jen několik stovek lidí přihlíželo kladení věnců k památníku obětí revoluce na Univerzitním náměstí v Bukurešti.

Prostor hlídalo asi 30 uniformovaných policistů, ale na chodnících jich postávaly další desítky v civilu. Celé shromáždění policisté natáčeli z různých úhlů na video.

Když přišel na řadu věnec, který poslal exprezident Traian Basescu, ozvalo se z davu bučení a pak i volání po demisi vlády premiéra Victora Ponty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rumuni si připomínají čtvrt století od pádu komunismu. Z demonstrace v Bukurešti se přihlásil zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Novák

Rumuni vládě vyčítají, že slíbila přilepšit lidem zraněným za revoluce k důchodům. Nic se ale nestalo a bývalí revolucionáři si stěžují na bídné životní podmínky.

Pád komunistického režimu v Rumunsku před 25 lety se neobešel bez krveprolití. Večer a v noci z 21. na 22. prosince poslal režim proti demonstrantům na Univerzitním náměstí tanky a vojáky s ostrými náboji. Cena za svobodu byla víc než tisíc životů.

Dnes odpoledne se na témže náměstí sešlo podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu několik stovek demonstrantů.

Klaus Iohannis složil přísahu, je prvním rumunským prezidentem německého původu

Číst článek

„Spálili improvizovanou barikádu z beden, také tady projíždělo auto převlečené za tank, a lidé opět provolávali ta hesla jako v době revoluce. Například Ceaucescu už brzy padne, Pryč s komunismem!, Iliescu (první porevoluční prezident, pozn. red.) patří k soudu, má na rukách krev,“ přibližuje atmosféru na demonstraci zpravodaj.

Prvnímu porevolučnímu prezidentovi vyčítají to, že v chaosu, který následoval po převzetí moci Frontou národní spásy, kterou vedl právě Ion Iliescu, ještě zemřelo přes 800 lidí.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme