Přiblížil brexit Skoty k vidině nezávislosti? Podle politiků výrazně, obyčejní Skotové to nespojují

Výsledek červnového unijního referenda ve Spojeném království vrátil výrazně do hry myšlenku skotské nezávislosti. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová považuje druhý plebiscit o odtržení Skotska za reálnou variantu. Řada Skotů je z vidiny brexitu hluboce nešťastná, ale nevidí přímou souvislost s opakováním referenda o nezávislosti. Zpravodaj ČRo Jiří Hošek natáčel ve městě Aberdeen, které je metropolí skotského ropného průmyslu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky, Skotsko, Velká Británie, referendum, brexit

Vlajky, Skotsko, Velká Británie, referendum, brexit | Foto: Viktor Daněk

„Když jsem se 24. června ráno dozvěděl o vítězství brexitu, chtěl jsem rozřezat obraz, na kterém jsem zrovna pracoval, a chtěl jsem házet nábytkem. Byl jsem totálně zdrcený. Sám za sebe i za svůj personál. Když kolegové přišli do práce, všem jsem se za výsledek referenda omluvil,“ říká emotivně Steve Bothwell, majitel oblíbené restaurace Cafe 52 v centru Aberdeenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak moc přiblížil brexit Skotsko vidině nezávislosti? Podle vrcholných politiků velmi výrazně. Obyčejní Skotové ale členství v EU s nezávislostí nespojují. Více v reportáži Jiřího Hoška z města Aberdeen.

Devět z 10 zaměstnanců tvoří cizinci, většinou z členských států Evropské unie. Jenže Steve je současně jedním z těch, kteří odmítají interpretaci skotské první ministryně Nicoly Sturgeonové, že vítězství brexitu je spouštěcím mechanismem 2. referenda o skotské nezávislosti. Přitom právě to se v médiích často prezentuje jako hotová věc a postoj bezmála všech Skotů.

„Myslím, že lidi už unavuje to, jak je někdo neustále nutí do nezávislosti. Spousta Skotů si už říká: Nechte toho a zase chvilku prostě jen vládněte téhle zemi. Zlepšete školství, zajistěte dobrou zdravotní péči. Přestaňte měnit věci. Vždyť nás to stojí stovky milionů liber,“ vysvětluje Steve Bothwell.

Steve Bothwell, majitel oblíbené restaurace Cafe 52 v centru Aberdeenu | Foto: Jiří Hošek

Paní Audrey nabízí v těsné blízkosti Aberdeenu ubytování typu "bed and breakfast". Stěžuje si na radikální chování zastánců nezávislosti.

„Jsem hodně znepokojená, že by brexit mohl znamenat opakování skotského referenda o nezávislosti. V tom prvním jsem jasně hlasovala pro setrvání v rámci Británie. Vidím to jako dvě úplně odlišná témata,“ říká.

„Někteří lidé mají pocit, že když Skotsko získá nezávislost, tak se automaticky stane členem EU, což prostě není pravda," připomíná Audrey. Jak v kolonce brexit, tak ve sloupci nezávislost, má zaškrtnuté "ne".

Podobně jako důchodkyně, paní Isabel, která jako dobrovolnice pomáhá v obchůdku jedné aberdeenské charity.

„Paní Nicola Sturgeonová prostě chce nezávislost za každou cenu a je jí jedno, jak toho dosáhne. Ona je odhodlaná toho dosáhnout bez ohledu na to, jestli to lidé chtějí. Měli jsme přece před dvěma lety referendum a tam jsme nezávislost odmítli. Tečka. Nicola je jako malé děcko, které nebere ‘ne‘ jako odpověď…“ popisuje.

Nicola Sturgeonová v září spustila největší politický průzkum v dějinách Skotska. Její vláda se chce od voličů dozvědět, jak berou vidinu odchodu z EU proti své vůli, a zda si to spojují s možností druhého referenda o nezávislosti.

Politoložka University of Aberdeen Lynn Bennie | Foto: Jiří Hošek

„Brexit jen ve Skotsku zvýšil všeobecný pocit nejistoty. Určitě ale lidi automaticky neposunul ve velkém počtu směrem k nezávislosti,“ říká politoložka University of Aberdeen Lynn Bennie.

„To ale současně neznamená, že by se tihle lidé v budoucnu nedali přesvědčit. A to je přesně dlouhodobá strategie Skotské národní strany, která zní: Ochráníme skotské zájmy,“ popisuje politoložka.

Skotsko na rozdíl od zbytku Spojeného království hlasovalo pro setrvání země v Evropské unii. Tamní první ministryně Nicola Sturgeonová po oznámení výsledků nevyloučila druhé referendum o skotské nezávislosti. Řekla, že udělá vše, co bude v jejích silách, aby si region své vazby na EU zachoval.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme