Příměří na východě Ukrajiny se zatím dodržuje, očekává se výměna zajatců

Příměří, které začalo od pátečního večera platit mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty na východě Ukrajiny, se zatím dodržuje. Během noci nebyly hlášeny žádné boje. Obě strany by si dnes měly vyměnit zajatce a z Ruska má přijet další humanitární pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté na jednom z kontrolních stanovišť v Doněcku

Proruští separatisté na jednom z kontrolních stanovišť v Doněcku | Zdroj: Reuters

„V Doněcku se asi dvě hodiny po 18. hodině ozývala tu a tam střelba. Pak až na nějaké drobné ozvěny, zejména v oblasti mezinárodního letiště a přilehlého kyjevského městského obvodu, vše utichlo. V noci a doteď nemáme žádné indicie, že by k nějakým bojům docházelo,“ potvrzoval ráno z Doněcku zpravodaj Martin Dorazín.

Doněcké ulice byly po rozednění prázdné. „Všichni využili první klidné noci a ještě spí,“ hlásil zpravodaj.

O bojích z ukrajinské strany ale mluví povstalci, se kterými Dorazín ve městě mluvil v poledne:

Přehrát

00:00 / 00:00

Dodržování příměří na Ukrajině sleduje zpravodaj Martin Dorazín

„Teď jsem byl v oblasti mezinárodního letiště, kde se v uplynulých týdnech vedly těžké boje, a povstalci mi na posledním kontrolním stanovišti říkali, že i v noci se z ukrajinské strany střílelo. Nepochybně se střílelo i z druhé strany proruských sil."

Střílelo se ale na auta, která se pokoušela vjet do zóny nikoho mezi jednou a druhou stranou. Údajně ale nikdo nebyl zraněn. „Většinou šlo o taxíky, ve kterých jeli lidé, kteří se zkusili vrátit domů,“ upřesňuje Dorazín.

Jaká je situace v ostatních místech jihovýchodní Ukrajiny, není úplně zřejmé. Zprávy se odtud dostávají velmi pomalu kvůli špatnému spojení. „Ale pokud vím, tak se příměří víceméně na všech místech respektuje,“ domnívá se Dorazín.

Na východě země se očekává po železnici příjezd prvního ze dvou ohlášených ruských konvojů s pomocí pro civilisty. Ruská kolona údajně na Ukrajinu vstoupí pod záštitou Červeného kříže.

„Asi to není nejlepší nápad, ukrajinská strana by to mohla považovat za provokaci. Může to být i příčinou zmaření příměří. Podle ruské strany obyvatelé zejména Luhanské oblasti zoufale humanitární pomoc potřebují,“ uvádí Dorazín.

Ozbrojení povstalci v Doněcku předvedli davu v centru města desítky válečných zajatců | Foto: Reuters

Rusko naopak za provokace považuje chystaná cvičení NATO na Ukrajině. Podle Moskvy by právě to mohlo zmařit příměří, které je velice vratké a křehké.

„Nepanují velké naděje, že se ho podaří dlouhodobě udržet, ale doufejme, že to zatím budou všechny strany konfliktu respektovat. První hodiny ukázaly, že to možné je,“ dodává Dorazín.

Podmínky dodržování klidu zbraní, na kterém se v pátek dohodli v Minsku zástupci Kyjeva a proruských separatistů, bedlivě sleduje Brusel, který chce na Rusko uvalit nové sankce až podle vývoje na Ukrajině.

Podle diplomatických zdrojů se unijní země mají k možnému vyhlášení nových odvetných opatření vůči Rusku vyjádřit o víkendu. Případné uvalení nových sankcí se ale čeká nejdříve v úterý.

Vymění si zajatce?

Dnes se také čeká výměna zajatců mezi proruskými rebely a ukrajinskou armádou. Není zatím ale jasné, zda se plánovaná výměna zajatců, která je jedním z bodů dohody, nakonec opravdu uskuteční.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko i povstalci jsou na ni ale podle svých prohlášení připraveni. Rebelové prý zadržují přes tisícovku vojáků a armáda několik stovek separatistů.

„Výměna nebude probíhat na jednom místě, zajatce drží různé skupiny. Bude to vyžadovat delší čas a vyjednávání. Princip totiž je: všichni za všechny. Tedy úplná výměna všech zajatců na obou stranách," dodává Dorazín.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme