Pro bezpečnost Evropy je za pět minut 12, varuje sovětský exprezident Gorbačov

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov je velmi znepokojený současnou situací ve světě. Hlavním centrem napětí se podle něj zdá být Evropa. V proslovu k účastníkům pražské konference o bezpečnosti po studené válce varoval před novými závody ve zbrojení a vyzval k co nejrychlejší účinné akci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michail Gorbačov

Michail Gorbačov | Foto: Wikimedia Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, Prostokvashino

Svoje poselství natočil v Moskvě a do Prahy je poslal. Původně se měl konference účastnit osobně, lékaři ale 85letému Gorbačovovi kvůli zdravotnímu stavu nedoporučili cestovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za pět minut dvanáct, vzkazuje Evropě sovětský exprezident Michail Gorbačov

„Všichni jsme se už ocitli ve chvíli, kdy je za pět minut 12. Jestli budeme ještě otálet, dojdeme až za hranici, kterou ale není možné překročit,“ upozornil bývalý šéf Sovětského svazu, který ukončil období studené války. Obává se, aby se staré časy nevrátily.

Podle Gorbačova začaly nové závody ve zbrojení. Vojenské výdaje rostou a v Evropě se rozmisťují další vojenské jednotky.

Rusko jako součást velké Evropy

Přitom by to ale měla být právě Evropa, kdo bude hnací silou k ustanovení globálního míru. Bezpečného, spravedlivého a stabilního. K tomu je podle Gorbačova potřebná nová politika, protože staré politické metody už nefungují.

„Začít se musí právě v Evropě. Velké Evropě, která bude samozřejmě zahrnovat i Rusko. Pak se musí uvést do praxe systém všeobecné evropské bezpečnosti,“ řekl Gorbačov.

Na základě několika smluv, jako byl Helsinský závěrečný akt v roce 1975 nebo Pařížská charta pro novou Evropu se nepovedlo snahy o bezpečnostní systém v Evropě dovést do konce.

„V důsledku toho jsou dnes v Evropě dva systémy kolektivní bezpečnosti. Celoevropská, ale slabá Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která má ale malý vliv. Druhá, která disponuje silnými zbraněmi a sítí základen. Tedy Severoatlantická aliance, která ale postupuje podle zájmů jen některých zemí v Evropě a to těch, které jsou jejími členy,“ dodal.

Podle Gorbačova vzniká dojem, že jsme v bezvýchodné situaci, ve slepé uličce. Ale tak to není. Pokud zatím nemohou vlády najít společný jazyk, neznamená to, že se nedá nic dělat.

Nutnost demilitarizace ukrajinského konfliktu

Musí se ale podle sovětského exprezidenta jednat rychle.

„Situace je natolik nejistá a nebezpečná, že můžeme jen říct: času už je strašně málo. Nadešla chvíle pravdy. Je třeba jednat bezodkladně a rozhodně,“ myslí si.

Prvním a naléhavým krokem má být podle Michaila Gorbačova skutečná demilitarizace ukrajinského konfliktu. Bez jediného výstřelu se musí přejít k fázi jednání. Světu by také podle bývalého sovětského prezidenta prospělo, kdyby se ukončila válka slov a ustalo vzájemné podněcování nepřátelství a nenávisti.

To vzkázal Michail Gorbačov do Prahy účastníkům konference o bezpečnosti po studené válce. I potom, co se v roce 1991 rozpadl Sovětský svaz je aktivní ve společenském dění. Jeho nadace pomáhá organizovat konference o bezpečnostních otázkách, mimo jiné i tu v Praze.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme