Proces s ukrajinskou letkyní je na žádost obhájců přerušen. Soudce povolil Savčenkové návštěvy

V jihoruském Doněcku byl krátce po začátku přerušen proces s Naděždou Savčenkovou. Soudce vyhověl žádosti obhájců, kteří chtěli řízení pozastavit z procesních důvodů. Povolil také, aby Savčenkovou navštívila matka a sestra. Ukrajinská letkyně je obviněná z napomáhání vraždě dvou ruských novinářů. Žena, které v případě odsouzení hrozí až 25 let vězení, vinu popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naďa Savčenková na archivním snímku z 10. 2. 2015 u moskevského soudu

Naďa Savčenková na archivním snímku z 10. 2. 2015 u moskevského soudu | Zdroj: Reuters

Místní soudce řízení pozastavil do chvíle, než oblastní soud v Rostovu rozhodne o příslušnosti případu. Stalo se tak na žádost obhajoby, která usiluje o přenesení procesu do Moskvy. Soud také povolil Savčenkové schůzku s matkou a sestrou.

Obviněná Naděžda Savčenková jakoukoli vinu popírá. Trvá na tom, že byla protiprávně zavlečena do Ruska. Ukrajinské úřady marně trvají na jejím vydání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Až 25 let vězení hrozí důstojnici ukrajinského letectva Nadě Savčenkové od ruského soudu, informuje zpravodaj ČRo

Ruská prokuratura se chce dokázat, že Savčenková, která působila jako návodčí, věděla o pohybu ruských novinářů v terénu a záměrně na ně navedla minometnou palbu.

Obhajoba staví na tom, že ukrajinskou důstojnici Savčenkovou unesli do Ruska předtím, než k tragické události došlo, a že smrt novinářů byla náhodná.

Podle politologa Karla Svobody je případ Savčenkové od začátku podivný. „Přijde mi velmi zvláštní, že někdo navede záměrně palbu na civilisty a pak překročí záměrně nelegálně hranice do Ruska. Popírá to veškerou logiku,“ míní vysokoškolský učitel z FSV UK.

Důležité je, že před soudem stojí žena

Proces se Savčenkovou může být podle Svobody exemplární. Pro ruskou stranu je důležitý už proto, že před soudem stojí žena.

„Chytit jednoho člověka, řekněme vojáka, to není až tak viditelné. Dá se tím dokazovat třeba to, že ta genocida, jak to z ruské strany neustále zaznívá, zahrnuje veškeré složky obyvatelstva. Nejde jen o excesy jednotlivých vojáků, podílejí se na ní i ženy,“ vysvětluje Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

'Proces se Savčenkovou je exemplární,' uvedl pro ČRo Plus politolog Karel Svoboda. Důležitý je prý už proto, že jde o ženu

Mezinárodní tlak na Rusko prý obžalované nepomůže. „Mám obavy, že to skončí těmi 25 lety, protože podle rétoriky jaká zaznívá, to ani jinak skončit nemůže,“ dodává politolog.

Proces s Naděždou Savčenkovou měl začít předběžným slyšením obžaloby i obhajoby s vyloučením veřejnosti. Stanoveno mělo být také datum začátku samotného procesu.

Bezpečnostní opatření byla mimořádná i na ruské poměry. Budovu doněckého městského soudu chránily zvláštní jednotky OMON, v okolí hlídkovali policisté se psy a na střechách se skrývali odstřelovači.

Ruské město Doněck se totiž nachází v blízkosti rusko-ukrajinské hranice. Savčenkovou sem eskortovali z Moskvy minulý týden. Ukrajina proti jejímu uvěznění i soudu protestuje.

Ukrajinské letkyni Savčenkové hrozí až 25 let vezení (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme