Proevropské strany na Ukrajině zvítězily, Porošenkův blok podle odhadů získal 23 procent

V parlamentních volbách na Ukrajině jasně zvítězily proevropské strany. Nejvíc hlasů podle odhadů získal Blok Petra Porošenka s 23 procenty. Na druhém místě je s malým odstupem Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka. Účast podle ústřední volební komise přesáhla 50 procent. První oficiální výsledky by mohly být známé v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko volí v parlamentních volbách v Kyjevě

Ukrajinský prezident Petro Porošenko volí v parlamentních volbách v Kyjevě | Zdroj: Reuters

Šéf Porošenkova volebního štábu Jurij Lucenko tak chce okamžitě začít jednat o koaličních podmínkách. „Koaliční smlouva bude předložena partnerům doslova hned zítra,“ řekl Lucenko.

Proevropskou orientaci podle něj předem deklarovaly nejméně čtyři politické strany, které se dostanou do sněmovny. „Je to dostatek hlasů k tomu, abychom vytvořili stabilní proevropskou většinu,“ prohlásil šéf volebního týmu pravděpodobně vítězné strany.

Předběžné odhady výsledků voleb na Ukrajině - Národní exit poll | Foto: Český rozhlas Hromadske International

Třetí místo podle průzkumů obsadilo hnutí Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového, které by mělo získat 13 až 14 procent hlasů.

Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu zřejmě ještě překoná Radikální strana populisty Oleha Ljaška s 6 až 8 procenty a Opoziční blok dědiců bývalé vládní proruské Strany regionů se zhruba stejným procentem hlasů.

Dále také nacionalistická strana Svoboda se 6 až 7 procenty a strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové s 5,6 procenta hlasů.

Na východě vítězí proruský blok

Analytici podle agentury Unian zároveň upozorňují, že proruský Opoziční blok, který podporují hlavně ruskojazyční stoupenci spolupráce s Moskvou, s přehledem zvítězil ve východní části země.

Podle průzkumů tam získal 29 procent hlasů, zatímco vítězný Porošenkův blok zhruba polovinu a Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka deset procent. Volby tak neodstranily rozdělení země na proevropský západ a střed a proruský východ a jih.

V částech Luhanské a Doněcké oblasti se nevolilo, hlasování zmařili separatisti

Číst článek

27 poslaneckých křesel za území, kde se kvůli separatistům nevolilo - části východní Ukrajiny a Ruskem anektovaný Krym - zůstane v novém ukrajinském parlamentu neobsazených.

Politické zemětřesení

Pokud by se průzkumy od volebních místností potvrdily, znamenalo by to politické zemětřesení. Dřívější převaha proruských poslanců je minulostí a jako základ budoucí vládní koalice se rýsuje spojenectví Porošenka s Jaceňukem.

S podporou Svépomoci může mít nový kabinet silnou parlamentní oporu, přestože velký Porošenkův náskok, který signalizovaly průzkumy, se nepotvrdil.

Definitivní výsledky hlasování budou k dispozici nejdříve v pondělí.

Martin Dorazín, ČTK, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme