Proruští povstalci a Ukrajinci si vyměnili několik desítek zajatců

Výměna zajatců na východě Ukrajiny s potížemi pokračuje. Večer si proruští rebelové a ukrajinská strana vyměnili 67 zajatců. Je to součástí příměří dohodnutého minulý týden v Minsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinské obrněné vozidlo nedaleko Kramatorsku

Ukrajinské obrněné vozidlo nedaleko Kramatorsku | Zdroj: Reuters

Armáda takzvané Doněcké lidové republiky předala Ukrajině 36 zajatých vojáků a ukrajinská armáda propustila 31 osob, dalších pět slíbila předat dnes. V zajetí podle Kyjeva zůstává ještě více než 1000 Ukrajinců.

Mluvčí Národní rady pro bezpečnost a obranu Andrej Lysenko kritizoval vedení rebelů za to, že neplní podmínky výměny zajatců, které si samo stanovilo, a to je podle něj příčinou průtahů.

Přehrát

00:00 / 00:00

UKrajinci a proruští separatisté si navzájem vyměnili desítky zajatců. Jak výměna probíhá, informuje zahraniční zpravodaj ČRo Martin Dorazín

První vicepremiér takzvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin na tiskové konferenci zase prohlásil, že proces výměny zajatců jde velmi ztuha a trvá už déle než pět dnů. Podle Purgina ukrajinská strana zhruba třicetkrát měnila datum a místo výměny zajatců.

O stavu propuštěných zajatců jsou zatím určité informace jen ze strany Doněcké lidové republiky. Darja Morozovová ze separatistického ministerstva práce a sociálních věcí popisovala velice tíživou situaci jednak samotné výměny, ale také zdravotního stavu zajatců.

Podle ní byli biti a ponižováni a neví se, kde celou dobu byli. Údajně byli patnáct dnů o hladu, jeden ze zajatců při převozu zemřel, takže ho nahradili jiným. U noční výměny byla přítomna mise OBSE a ti zatím nemohou potvrdit, ani vyvrátit, jestli jsou tato slova pravdivá.

Země Evropské unie zavádějí nové sankce proti Rusku, Moskva protestuje

Číst článek

Separatisté zároveň tvrdí, že se zajatými ukrajinskými vojáky a příslušníky dobrovolnických sborů zacházejí slušně, že mají k dispozici zdravotní pomoc, standardní podmínky ve věznici, kde jsou drženi, třikrát denně jídlo. Prý byli předáni v „ideálním stavu“. Média zatím neměla možnost vidět zajatce ani z jedné strany.

Propuštění válečných zajatců je součástí minské dohody, kterou za přítomnosti vedení tzv. Doněcké a Luhanské lidové republiky podepsali zástupci Ukrajiny, Ruska a OBSE.

Martin Dorazín, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme