Proruští separatisté prý ostřelují ukrajinský Mariupol, bomby zabily desítky lidí

Při ostřelování Mariupolu zemřelo nejméně 30 osob a desítky dalších byly zraněny. Během dne o tom informovaly ukrajinské úřady a armáda. K útoku na tento azovský přístav se přihlásili proruští separatisté, jejich vůdce Alexandr Zacharčenko vzal ale později svá slova zpět. Rebelové podle něj pálili jen na armádní pozice mimo město, a to prý až v reakci na obvinění ze smrti civilistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dým v ulicích Mariupolu po ostřelování proruskými rebely

Dým v ulicích Mariupolu po ostřelování proruskými rebely | Zdroj: Reuters

Podle OBSE byl ovšem útok veden z území kontrolovaných proruskými separatisty, z takzvané Doněcké lidové republiky. Konstatovala, že rakety Grad a Uragan byly odpáleny z pozic na severovýchod a východ od Mariupole.

Mezi mrtvými jsou podle úřadů především civilisté včetně dvou dětí. Rakety dopadají na město už od rána. Lidé opouštějí východní část Mariupolu a přesunují se do západní.

Podle starosty města zasáhly granáty obytné domy, mateřskou školku, tržnici a obchody. Ukrajinský armádní mluvčí Andryj Lysenko obvinil rebely ze záměrného porušení příměří.

„Střely byly vypáleny z raketového systému Grad a podle našich závěrů mířily přímo na civilisty a obytné čtvrti. To je důkaz, že ozbrojenci chtějí destabilizovat situaci ve městě. V oblasti máme ale hodně jednotek připravených k útoku.“

Separatisté původně odpovědnost za útoky odmítali, vzápětí ale ohlásili začátek ofenzivy. Prý šlo o pomstu za lidi, kteří v předešlých dnech zemřeli v Doněcku a Horlivce. Nakonec ale Zacharčenko vše znovu popřel.

Útoky označil za ukrajinskou provokaci a vydal rozkaz posílit pozice separatistů u Mariupole.

Zacharčenko řekl, že na město útočit nechce. Předtím ale prohlásil, že armáda takzvané Doněcké lidové republiky plánuje obnovit kontrolu nad celým územím oblasti, tedy včetně Mariupole, a případně postoupit dál směrem na sever a na západ.

Mariupol je považován za bránu ke Krymu. V případě pádu města by se povstalcům otevřela pozemní cesta k autonomnímu ukrajinskému poloostrovu, který Rusko loni v březnu anektovalo.

Boje na Ukrajině zasáhly i přístavní Mariupol, město hlásí 20 mrtvých

Číst článek

Kyjev tvrdí, že nynější zvýšená vojenská aktivita povstalců je výsledkem armádních dodávek a posílení stavů z Ruska. Moskva toto obvinění odmítla a nadále prohlašuje, že na Donbas rebelům neposílá žádnou vojenskou pomoc a ani vojáky.

Evropská unie ostřelování Mariupolu důrazně odsoudila. Současně upozornila, že zostření bojů na východě Ukrajiny může dál vážně zhoršit vztahy EU s Ruskem.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk chce, aby se vyhrocenou situací na východě zabývala na mimořádném zasedání Rada bezpečnosti OSN. Ukrajinský prezident Petro Porošenko zase spěchá z pohřbu saudskoarabského krále zpět do Kyjeva.

Proruští povstalci na východě Ukrajiny hrozí, že přestanou brát zajatce

Číst článek


Zvětšit mapu

Vojenská situace na východě Ukrajiny | Foto: ČTK

Igor Maňour, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme