Separatisté propustili zpravodaje ČRo Víta Pohanku, zadržovali jej několik hodin

Separatisté na východní Ukrajině obsadili vyklizenou budovu českého generálního konzulátu v Doněcku. Informaci přímo z místa potvrdil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Vít Pohanka. Krátce poté ho separatisté u budovy zadrželi a odvezli k výslechu. Propustili ho po několika hodinách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vít Pohanka

Vít Pohanka | Foto: Český rozhlas

„Byl jsem u budovy, kterou si donedávna pronajímal český generální konzulát. Byl jsem jen ověřit informaci a mohu potvrdit, že budovu opravdu zabrali proruští separatisté, mají tam nějakou základnu,“ informuje z Doněcku Vít Pohanka.

Nic jsem tam netočil ani nefotografoval, ale už moje přítomnost jako člověka z ciziny evidentně vzbudila podezření. Proto mě tam zadrželi,“ doplňuje.

Separatisté ho prý odvezli k výslechu nejprve na jedno místní velitelství, potom ke své kontrarozvědce a nakonec ještě na vojenskou policii. Poté ho propustili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Vít Pohanka sděluje z Doněcku podrobnosti o svém zadržení proruskými separatisty

„Panuje tady až jakýsi paranoidní strach z případných špionů. U výslechu se mě ptali, proč jsem tam přijel, jak jsem se tam dostal, co jsem tam dělal, jakým způsobem informuji, co se tady děje," popisuje Pohanka.

„Já to beru spíš jako takovou administrativní lapálii. Je to ale dobrá ilustrace toho, jak těžké je pro novináře tady v těchto dnech pracovat,“ dodává. Problém podle něj je, že separatisté se neidentifikují, představují se jen křestním jménem, nesdělují příjmení ani hodnost a nechodí označeni.

V Doněcku navíc operuje více skupin, které nejsou jednotné a není vždy jasné, kdo je velitel, který může rozhodnout, jestli novináře zadržet, nebo propustit.

Separatisté Pohanku v Doněcku zadrželi už podruhé. Poprvé ho zatkli spolu s kolegou Martinem Dorazínem, když byli na mostě vedoucím směrem k doněckému letišti. Separatistům se zdálo podezřelé nahrávací zařízení, které novináři měli. Ti byli propuštěni po sedmi hodinách a dočkali se i omluvy.

Budovu českého generálního konzulátu česká diplomacie vyklidila už v květnu. Generální konzul Ondřej Morávek je v současnosti na ambasádě v Kyjevě. O zabrání budovy dnes informoval mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko, podle kterého separatisté obsadili i budovu polského konzulátu.

Vít Pohanka, kap, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme