Protesty proti důchodové reformě paralyzují Francii

Protesty ve Francii, které pokračují již týden, se na mnoha místech vymykají demonstrantům z rukou. Vláda je ale neústupná. Prezident Sarkozy prohlásil na adresu výtržníků, kteří například v Lyonu ničí auta a veřejný majetek, že kriminálníci nebudou mít nikdy ve Francii poslední slovo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti důchodové reformě se ve Francii stupňují

Protesty proti důchodové reformě se ve Francii stupňují | Zdroj: ČTK

Nicolas Sarkozy se také pozastavil nad účastí mladých lidí na demonstracích. Jen v Paříži jich dnes bylo v ulicích na 15 000. Podle hlavy státu se každý druhý z nich dožije 100 let, a tak je jejich boj proti reformě těžko pochopitelný. Narážel tak na stále se zvyšující průměrnou délku života ve Francii a i z toho plynoucí deficit na důchodovém účtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fancie - Pokorný.mp3

Miliony lidí vyhnal do ulic záměr posílat Francouze do důchodu o dva roky později, tedy až v 62 letech. Mezi protestujícími je i řada těch, kteří půjdou do penze až třeba za 40 let.

Prezident Nicolas Sarkozy vyzývá ke klidu. Umírnění odboráři se zase bojí, že by násilí mohlo nahlodat silnou podporu odborů u veřejnosti.

Benzín je, ale ne všude

Přestože z většiny skladů pohonných hmot už proudí palivo, je stále téměř jedna čtvrtina čerpacích stanic bez benzínu a nafty.

Ve Francii začínají zítra podzimní prázdniny. Jak plyne z různých anket, mnozí Francouzi mění své původní plány a nejedou na dovolenou kvůli obavám právě z nedostatku pohonných hmot.

Vláda se snaží v Senátu urychlit debatu a přejít k hlasování o reformě.

Senát ale nemá žádné lhůty na projednávání zákonů. Důchodové reformě se věnuje už třetí týden. Vláda by už ráda, aby se hlasovalo a dnes se rozhodla využít možnosti hlasovat o všech pozměňovacích návrzích jako o celku. Levicová opozice předložila přes pět set pozměňovacích návrhů, evidentně se záměrem prodloužit proceduru v Senátu na maximum.

Odbory dnes vyzvaly k dalším protestům na 28. října a na 6. listopadu.

Jan Pokorný, Jan Piroch, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme