Proti zákazu potratů ve Varšavě protestovalo tisíce lidí. Na pondělí plánují celostátní stávku

Polský parlament, který ovládá konzervativní strana Právo a spravedlnost, chce ještě více přitvrdit už i tak velmi přísné protiinterrupční zákony. To se nelíbí tisícům lidí v Polsku, kteří v sobotu protestovali ve Varšavě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé protestují proti zákazu interrupcí před polským Sejmem

Lidé protestují proti zákazu interrupcí před polským Sejmem | Zdroj: Reuters

Tisíce žen i mužů se sešlo před budovou polského Sejmu ve Varšavě. Demonstrace se účastnili také někteří opoziční politici. Mezi nimi byla také bývalá premiérka za Občanskou platformu Ewa Kopaczová.

„Žijeme v jednadvacátém století. A já se chci cítit jako svobodná Polka žijící ve svobodné zemi,“ vysvětlila bývalá premiérka, proč se přišla zúčastnit protestu.

Polský parlament podpořil zákaz potratů, přestože ho podporuje jen velmi malá část veřejnosti

Číst článek

Na pondělí připravují polské ženské organizace celostátní stávku. Vyzývají polské ženy, aby nešly do práce a vyjádřili tak svůj názor na nový zákon. Podle ženských organizací nové zpřísnění interrupčního zákona způsobí jen rozšíření potratové turistiky. Polky už teď jezdí na interrupce na Slovensko, do České republiky a Německa.

Dosud mohly ženy podstoupit interrupci pouze v případě, že by se nenarodilo zdravé dítě, že by těhotenství ohrozilo zdraví matky, nebo pokud těhotenství bylo následkem znásilnění. Nový zákon prakticky zakáže potraty úplně. Navíc také zpřísňuje tresty za porušení tohoto zákona. Většina polské veřejnosti je však proti.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme