Protivládní demonstraci v Budapešti provázely potyčky s policisty

V Maďarsku pokračovaly demonstrace proti hospodářským opatřením vlády Viktora Orbána. Před budapešťským parlamentem se protesty neobešly bez incidentů. Několik desítek lidí se tam dostalo do potyčky s policisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstraci v Budapešti provázely potyčky s policisty

Protivládní demonstraci v Budapešti provázely potyčky s policisty | Zdroj: Reuters

K potyčkám mezi demonstranty a policisty, kteří stáli na schodech u sněmovny, došlo na konci protivládního protestu. Z davu se na strážce pořádku snesly plechovky od piva, pomeranče i vejce. Policisté proto zasáhli pepřovým sprejem.

Řečníci přitom několikrát vyzývali demonstranty v přímém kontaktu s policií, aby se chovali klidně a neprovokovali.

Protivládních protestů se v úterý účastnily tisíce lidí z nejrůznějších sociálních skupin - představitelé učitelů, lékařů, bezdomovců či mentálně postižených i studentů - žádali skoncování s vládou Viktora Orbána a zejména se zkorumpovaným aparátem.

Často skandovali hlavní heslo “Nemáme kam ustoupit“ a také “Evropa, Evropa“. V ohnivých projevech se snesla kritika na kompletní politickou garnituru, vládu nazvali idiotskou, opozici nešťastnou.

Další demonstrace je naplánována na 2. ledna před maďarskou Státní operou.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme