Proud přistěhovalců mířících na jih Evropy má negativní dopad na turistiku

Tisíce lidí hledajících spásu a lepší život v Evropě míří přes Středozemní moře. Vlna uprchlíků má však vliv na přitažlivost turistických středisek. Italský ostrůvek Lampedusa trpí tím, že se tam turisté bojí jezdit. Obavy z přeplněnosti tohoto letoviska běženci z Afriky ale nejsou opodstatněné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lampedusa

Lampedusa | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Ostrov Lampedusa je jedenáctikilometrová skála uprostřed Středozemního moře. Rostou zde palmy, kaktusy a agáve, kvetou ibišky a mimózy a kolem cest voní fenykl a rmen. Mohl by to být turistický ráj na zemi, ale není. A není to jen kvůli přílivu imigrantů.

Pan Francesco má obchod se suvenýry a oblečením na hlavní třídě městečka Lampedusa via Roma. Hlavní sezona začne až v červnu, ale touto dobou jezdívali na ostrov důchodci s vnoučaty nebo studenti.

Je jich méně než dřív. Hlavní problém podle něj nejsou uprchlíci. Ti bývali na ostrově vždycky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na italském ostrově Lampedusa natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Novák

Hlavní problém je prý pokles kupní síly Italů způsobený hospodářskou krizí. I když se v jiných zemích možná už Evropané mají lépe, Lampedusu neznají a nejezdí sem tolik.

To je znát i na tom, že většina lidí tady kromě italštiny neovládá žádný jiný jazyk. Imigrantská vlna tedy pro Lampedusu není podle Francesca problém číslo jedna.

Majitel jednoho z nejstarších hotelů na ostrově pan Antonio Palmeri ale tvrdí, že za těžkosti turistického průmyslu na ostrově mohou teroristé Islámského státu, kteří způsobili vlnu přistěhovalců na nejjižnější evropský ostrůvek ve Středomoří:

Světoví lídři uctí památku uprchlíků utonulých ve Středozemním moři

Číst článek

„Turistika na ostrově vázne a Lampedusané nemohou normálně žít. Není to ale proto, že by se po ostrově potulovaly hordy uprchlíků z Afriky. Ostrovu škodí zprávy v mediích o tom, že na ostrov běženci připlouvají.“

„Lidé si pak logicky myslí, že ostrov je plný uprchlíků, ale tak to není. Ti, co tu přistanou, pokračují po pár dnech směrem dál do Itálie.“

Lampedusa je podle pana Antonia stále zcela klidné místo. Na ty, kteří sem chtějí přijet, tu nečekají žádné problémy. Jen klid a mír.

Lampedusa | Foto: Pavel Novák

Paní Ginna pochází z Říma, ale na Lampeduse už žije přes 10 let. Štve jí, že si lidé myslí, že všude na ostrově táboří přistěhovalci. Jenže to vůbec není pravda.

„Turistika tím špatným imagem trpí, ale naštěstí jsou lidé, kteří mají stále Lampedusu rádi a řeknou svým známým, že je tam stále pěkně a že situace tam není tak špatná, jak to ukazují v televizi,“ uvádí Ginna.

Obyvatelé Lampedusy se uprchlíků nebojí. Po vylodění končí imigranti v přijímacím středisku za městem a do jeho ulic se vydávají v malých skupinkách. Nedělají nepořádek a jsou tiší. Na ostrově stráví jen několik dnů a pak je převážejí do sběrných center na Sicílii.

Lampedusa je nejjižnější výspou Itálie u afrických břehů a svou úlohu kousku pevné země pro záchranu běženců ve vlnách Středozemního moře zatím plní dobře.

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme