Puč může Erdogan využít k upevnění své moci, říká bývalý český velvyslanec

Při pokusu o státní převrat v Turecku zemřelo už 194 lidí a dalších 1154 lidí bylo zraněno. O dalších obětech informovala turecká státní agentura. Tamní prezident Recep Tayyip Erdogan vojenský puč označil za vlastizradu a slíbil čistku v armádě. K situaci se vyjadřuje bývalý český velvyslanec v Turecku Tomáš Laně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Laně, turkolog

Tomáš Laně, turkolog | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Pro něj byl turecký puč nečekanou akcí. Už předtím se vědělo, že v armádě existuje nespokojená část velitelství.

Mohlo se jednat o přívržence Erdoganova rivala a duchovního Fetullaha Güllena, kterého turecký prezident označil za tvůrce převratu. Puč mohli vyvolat i nespokojení velitelé kvůli čistkám, které byly provedeny před několika lety.

Objevily se také spekulace, že byl turecký puč zinscenován. Prezident Erdogan už dříve z bezpečnostních důvodů provedl dříve zmíněné čistky v armádě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Tomáše Laněho mohl puč zorganizovat jak duchovní Fetullah Güllen, tak i nespokojení velitelé.

„Tehdy samozřejmě k žádnému pokusu o puč nedošlo a mohlo by to být jistou záminkou pro to, aby Erdogan upevnil svou moc,“ komentuje Laně.

Budoucnost Turecka je podle Laněho nejistá. Boje v Ankaře stále pokračují. Byly dokonce svrženy bomby na prezidentský palác a střílelo se i na budovu tureckého parlamentu.

ONLINE: Nejméně 194 lidí zemřelo při pokusu o převrat v Turecku, Erdogan slíbil čistky v armádě

Číst článek

„Myslím si, že v této době už to nemá podporu armády, opozice ani široké veřejnosti,“ říká Laně.

Puč bude dříve či později potlačen. Podle Laněho je možné, že ho Erdogan využije k utužení svého režimu. Nepovedený převrat tak může vést až k vyhlášení prezidentské republiky.

Vladimír Kroc, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme