Putin a Porošenko se shodli na řešení krize. Zprávu o příměří však Kreml popřel

Ukrajinský a ruský prezident se údajně shodli na možném řešení krize na východě Ukrajiny. Informoval o tom mluvčí Kremlu, podle nějž spolu Petro Porošenko a Vladimir Putin mluvili po telefonu. Porošenkova kancelář k tomu pak uvedla, že se prezidenti dokonce dohodli na příměří, to však mluvčí Kremlu popřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Hlavy států si vyměnily názory na to, jaká opatření by ukončila krveprolití na jihovýchodě země,“ řekl k telefonátu obou prezidentů mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Názor Putina na to, jak krizi ukončit, podle něj „do velké míry odpovídá názoru ukrajinského prezidenta“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Ukrajině přiblížil zpravodaj ČRo Martin Dorazín a o sankcích vůči Rusku mluvil český velvyslanec při EU Martin Povejšil

Porošenkova kancelář uvedla, že se dokonce prezidenti dohodli na trvalém příměří v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny, to však o něco později Peskov popřel s tím, že Rusko nemůže o příměří jednat, když není jednou ze stran konfliktu.

Moskva opakovaně popírá, že má na Ukrajině své vojáky, jak tvrdí Kyjev či NATO, nebo se aspoň hájí tím, že je tam neposílala. A popírá i tvrzení Kyjeva, že má Rusko na ozbrojené separatisty rozhodující vliv.

Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu na Ukrajině Martina Dorazína je to však složitější.

OBRAZEM: Mnozí Ukrajinci zůstávají v krytech. Prakticky bez pomoci

Číst článek

„Ten vliv ruské strany na události tady na východní Ukrajině je naprosto nepopiratelný, ostatně neodmítají to už ani velitelé povstaleckých oddílů, se kterými jsem mluvil. Možná je problém v tom, že nejde o nějakou konsolidovanou armádu Doněcké a Luhanské lidové republiky, ale o několik na sobě poměrně nezávislých vojenských uskupení,“ přiblížil Dorazín z Doněcka.

Někteří bojovníci se podle něj sice mohou řídit příkazy z Moskvy, jiní k ní však mají naopak odtažitý vztah.

Obama ujistil východoevropské členy NATO o silné americké podpoře

Číst článek

„Spousta povstalců tady na východě si myslí, že je Rusko zradilo, že prezident Putin jim nedostatečně pomohl, že zavinil tu jejich situaci,“ poznamenal Dorazín.

Nespokojenost a zklamání z ruské politiky jsou prý patrné i přesto, že separatisté vytlačují ukrajinskou armádu z jejích pozic a začínají kontrolovat důležité oblasti na jihovýchodě země.

K příměří a úvahám o urovnání krize se už vyjádřilo vedení samozvané Doněcké lidové republiky. Vzkázalo, že o žádných dohodách o příměří nic neví, ukrajinské straně nevěří, ale je ochotné s Kyjevem o urovnání krize jednat.

Proruský rebel ve vesnici Hrabske na východě Ukrajiny | Foto: ČTK/AP Sergei Grits

Jako podmínku si klade, že Ukrajina stáhne své vojáky z oblasti, kde separatisté působí.

I kdyby na to vláda v Kyjevě kývla, nemuselo by to podle Dorazína znamenat, že tomu tak bude, protože ukrajinské jednotky nemají tak docela jednotné velení.

„Nemusely by se podřídit některé ukrajinské prapory, které tady jednají téměř na vlastní pěst,“ řekl Dorazín.

I když tito bojovníci formálně spadají do struktur ministerstva vnitra, podle zpravodaje ČRo ve skutečnost spadají pod ukrajinské oligarchy.

Martin Dorazín, ČTK, Marie Machytková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme