Putin cestou do Mongolska vymyslel sedmibodový mírový plán pro Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin cestou do Mongolska na palubě letadla načrtnul sedmibodový mírový plán pro Ukrajinu. V prvním bodě navrhuje zastavit veškeré útočné operace proruských povstalců na jihovýchodě Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Ukrajinské síly se musí stáhnout do vzdálenosti, která neumožnuje ostřelování měst a vesnic, zní druhý bod Putinova mírového plánu.

Za třetí - kontrola příměří musí být mezinárodní a objektivní. Čtvrtý bod zakazuje nasazení bojového letectva proti civilistům a obydleným územím.

Další dva body zmiňují výměnu zajatců a otevření humanitárních koridorů. V posledním bodě ruský prezident navrhuje vyslání opravárenských brigád, jejichž úkolem by byla obnova infrastruktury Donbasu.

Vladimir Putin se domnívá, že při dobré vůli Kyjeva by tento plán mohla přijmout kontaktní skupina, která se má sejít už pozítří.

Putin a Porošenko se shodli na řešení krize. Zprávu o příměří však Kreml popřel

Číst článek

Putinův mluvčí Dmitrij Pěskov dementoval zprávy z kanceláře ukrajinského prezidenta, podle kterých se prezidenti Petro Porošenko a Vladimir Putin už dohodli na trvalém příměří. „Není to tak, řeč byla o souboru kroků, které mají předcházet a které povedou k příměří,“ řekl Pěskov.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme