Prezident Zeman jednal s Vladimirem Putinem o českých pohledávkách v Rusku

Prezident Miloš Zeman se vrací z návštěvy Ruska. Vladimir Putin mu slíbil pomoc při vymáhání pohledávek českých firem v Rusku ve výši přes devět miliard korun. Oba prezidenti se setkali na oslavách 70. výročí vítězství nad nacistickým Německem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin se v Moskvě setkal se svým českým protějškem Milošem Zemanem

Ruský prezident Vladimir Putin se v Moskvě setkal se svým českým protějškem Milošem Zemanem | Zdroj: ČTK

Největší českou pohledávkou v Rusku je pětimiliardový úvěr na stavbu paroplynové elektrárny Poljarnaja v Salechardu.

„Pokládám za přirozenou povinnost českého prezidenta hájit zájmy České republiky, i když někteří ‚pitomečci' nechtějí pochopit, že pět miliard je docela důležitá částka, a snažili se mě odvrátit od cesty do Moskvy,“ řekl Zeman českým novinářům po schůzce s Putinem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimir Putin slíbil Miloši Zemanovi pomoc při vymáhání pohledávek českých firem v Rusku. Více o schůzce zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Český prezident tím zdůvodnil přítomnost svého poradce a jednatele firmy Lukoil Aviation Czech Martina Nejedlého na jednáních v Kremlu.

„Je to můj poradce pro energetiku a jak jistě uznáte, elektrárny jsou součástí energetického problému. On dokonce zpracoval podklady pro toto setkání a zpracoval je velmi dobře,“ podotkl.

Prezident Zeman také potvrdil, že se v Moskvě setkal se šéfem ruských drah, miliardářem Vladimírem Jakuninem, který je na sankčním seznamu USA.

Putin ocenil Zemanův pohled na politiku

Ruský prezident při setkání s Milošem Zemanem ocenil, že jako jeden z mála evropských politiků na oslavy do Moskvy přijel. Zároveň mu poděkoval, že si zachoval nadhled a z ochlazení vztahů mezi Ruskem a Západem neviní jen Moskvu.

„Těší nás, že jsou v Evropě stále politici, kteří si udržují jasnou perspektivu a ochraňují nezávislou politiku. Pane prezidente, vy víte, že ochlazení vzájemných vztahů nezpůsobili Rusové. Ale doufám, že díky politikům, jako jste vy, se nám je znovu podaří obnovit a posunout dál," prohlásil Putin.

Zeman se vojenské přehlídky v Moskvě nezúčastnil, jednal mezitím s Ficem

Číst článek

Miloš Zeman ruskému prezidentovi poděkoval a pobavil ho metaforou o počasí.

„Díky, pane prezidente. Víte, politika je jako počasí. Někdy se ochladí a někdy zase oteplí. A člověk má radost vždycky, když se po ochlazení oteplí," poznamenal rusky Miloš Zeman.

OBRAZEM: Moskva předvedla jednu z největších přehlídek v ruských dějinách

Číst článek

Martin Dorazín, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme