Putin s Merkelovou jednali o rusko-německých vztazích, sankcích i Ukrajině

Německá kancléřka Angela Merkelová uctila v Moskvě památku padlých v druhé světové válce. S ruským prezidentem Vladimirem Putinem pak více než dvě hodiny jednala o německo-ruských vztazích i o situaci na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléřka Angela Merkelová a prezident Vladimir Putin

Kancléřka Angela Merkelová a prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Merkelová do Ruska přiletěla den po oslavách 70. výročí vítězství nad nacistickým Německem. Většina západních státníků akci bojkotovala kvůli anexi Krymu a ruskému podílu na válce v Donbasu.

Putin si od schůzky sliboval alespoň částečné zlepšení vztahů s Berlínem. S Merkelovou se nejprve zúčastnili kladení věnců u hrobu neznámého vojína.

Hlavním zahraničněpolitickým tématem rozhovorů pak byla ukrajinská krize. Putin po skončení schůzky konstatoval, že se s kancléřkou shodují v hodnocení druhé světové války, v názoru na Ukrajinu se ale rozcházejí.

„Není tajemstvím, že rusko-německé vztahy nezažívají nejlepší časy, a to kvůli různému pohledu na ukrajinské události. Obchodní výměna klesla v minulém roce o 6,5 procenta a za první dva měsíce letošního roku o 35 procent,“ upozornil ruský prezident.

Protiruské sankce by Západ mohl zrušit do konce roku, řekl Zeman ruskému rozhlasu

Číst článek

Dodal, že sankce vadí Rusku i německým podnikatelům. Angela Merkelová ale dala najevo, že zrušení sankcí závisí hlavně na postoji Ruska k Ukrajině. Podle ní neexistuje jiné řešení, než dodržovat minskou dohodu o příměří.

„Děláme hodně pro to, aby občanská válka na Ukrajině skončila. Celý svět čeká, že tyto obtíže překonáme, a má dnešní návštěva ukazuje, že chceme jednat spolu s Ruskem a ne proti Rusku,“ vysvětlila kancléřka.

Kancléřka Angela Merkelová a prezident Vladimir Putin | Foto: Reuters

Putin v reakci na to zopakoval, že dohodnout se musí Kyjev s povstalci v Doněcku a Luhansku. Naplňování mírové dohody z Minsku se ale podle ruského prezidenta posunuje kupředu.

O Ukrajině mluvil s Putinem v průběhu oslav také prezident Miloš Zeman. „Prezident Putin konstatoval, že je plně pro naplnění minských dohod. Vyjádřil naději, že dojde k decentralizaci Ukrajiny tak, aby každý region měl určitou míru samostatnosti,“ řekl po schůzce s Putinem prezident Zeman.

Kancléřka Angela Merkelová a prezident Vladimir Putin | Foto: Reuters

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme