Putin vyhlásil sankce proti Turecku, postihnou obchod a dopravu

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil sankce proti Turecku jako odvetu za sestřelení ruského bombardéru tureckou armádou. Podle agentury TASS bude omezen dovoz tureckého zboží, v Rusku nebudou zaměstnáváni turečtí občané a turecké firmy nebudou dostávat ruské zakázky, dopravní spojení bude omezeno. Od ledna bude pozastaven bezvízový styk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin reagoval na sestřelení ruského Su-24 velmi ostře

Ruský prezident Vladimir Putin reagoval na sestřelení ruského Su-24 velmi ostře | Zdroj: ČTK

Podle Putinova dekretu bude zakázán dovoz určitého zboží z Turecka, jehož seznam má vypracovat ruská vláda. Kromě potravin jako například jižní ovoce, zelenina nebo kuřecí maso, dekret uvaluje embargo také na dovoz služeb a dotkne se zřejmě i stavebnictví.

Turecké firmy působící v Rusku nebudou mít přístup k ruským zakázkám nebo nebudou moci podnikat v určitých oborech. Od ledna příštího roku ztrácejí turečtí občané možnost získat v Rusku práci. Od 1. ledna pak bude pozastaven bezvízový styk.

Putin rovněž rozhodl, že ruské letecké společnosti nebudou smět nabízet zájezdy do Turecka. Charterový letecký provoz se zastaví. Turecko bylo dosud spolu s Egyptem nejoblíbenější turistickou destinací Rusů.

Postižena bude i doprava, vláda má na pokyn prezidenta posílit kontrolu tureckých autodopravců na ruských silnicích. Důvodem je podle dekretu "zajištění bezpečnosti". Tu má vláda za úkol ve zvýšené míře zajistit i v Černém a Azovském moři.

Podle Ankary ale protiturecké sankce vyhlášené Putinem poškozují vzájemné vztahy a pouze prohlubují problém, který existuje mezi oběma zeměmi.

Dočasná platnost

Ruský prezident sérií odvetných opatření reaguje na sestřelení ruského bombardéru SU-24 tureckou armádou na syrsko-turecké hranici, k němuž došlo minulé úterý. Ruská armáda už poslala do Sýrie baterii moderních protiletadlových raket S-400 a přesunula k syrským břehům raketový křižník Moskva.

Odvetná opatření, jak o nich informovala agentura TASS, mají dočasnou platnost. Kdy budou odvolána, se v dekretu nepraví. Důvodem sankcí je podle oficiální zprávy "ochrana občanů Ruské federace od zločinného či jiného protiprávního jednání".

Turecký prezident Erdogan prý lituje sestřelení ruského letounu

Číst článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal dnes najevo lítost nad úterním sestřelením ruského bitevníku, které vyhrotilo vzájemné vztahy obou zemí.

„Přejeme si, aby se to bývalo nestalo, ale stalo se to. Doufám, že se něco podobného nebude opakovat,“ pronesl Erdogan.

Ankara nicméně doporučila svým občanům, aby do Ruska necestovali. Důvodem jsou prý obtíže, kterým v Rusku Turci čelí.

Martin Dorazín, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme